13 Haziran 2011 Pazartesi

Al McWilliams

Al (Alden) McWilliams
(1916 - 1993, ABD)

Uygulamalı güzel sanatlar eğitimi görmüş olan McWilliams, popülel magazinlerde kariyerine başladıktan sonra, çizgi roman sanatının öncülerinden biri haline gelmişti. Bu dönemde Captain Hawk, Crimebusters, Space Cadets, Stratosfer Jim ve Flash Gordon gibi bilimkurgusal işlere imza attı. Katıldığı ikinci dünya savaşı, onu Captain Flag, Spitfire gibi savaş hikâyeleri çizmeye de yöneltmişti. Daha sonrasında, 1952'de Twin Earths adlı önemli bilimkurgu bandı, 1963'de ise Davy Jones adlı deniz macerası bandını, 68-74 arası Dateline: Danger! bir casus macera bandını çizdi. Sonrasında ise Buck Rogers bandları ve 76-79 arası Gold Key yayını Star Trek serisinin 20'den fazla sayısına imza attı.

Sanatçının ayrıca Eerie, Creepy, UFO & Outer Space, Ghosts, Blazing Battle, Blazing Combat gibi pek çok seriye de birer ikişer sayılarına verdiği hikâyelerle dahil oldu.

Tüm başarılı sanat kariyerine rağmen, McWilliams'ın pek de 'kıymetinin bilindiği'ni söylemek zor olur. Biraz da bu nedenle, 1974 tarihli Red Circle Sorcery'de yayınlanmış iki küçücük öyküsünü (Ed Newsome'ın yazdığı "One Evening on a Small Planet" ve Marv Channing'in yazdığı "The Prince of Evil") çevirip, sizlerle paylaşarak, bizde pek az bilindiğini düşündüğüm sanatçıyı bir miktar tanıtmak ve tanıyanlara da hatırlatmak istedim.

One Evening on a Small Planet
  

Prince of Evil
 

7 Haziran 2011 Salı

Korku Magazin, sayı 75 - 1969

Korku Magazin
sayı 75 / 7.Ocak.1969 / 100 kuruş / 32 sayfa


Canavar Avcıları ("To Slay a Dragon!" Eerie #11, 1967/Warren - öykü: Archie Goodwin, çizim: Jeff Jones)
Güzel vampir: Carmilla (Tefrika edilen hikâye)
Ölüm Havuzu
İnsan Avcısı (Tefrika edilen hikâye)
Frankenstein'in Lâneti ("Curse of Frankenstein" Famous Films #2, Curse of Frankenstein/Horror of Dracula, 1964 / Warren - yazan ve çizenler veya bu iki ünlü Hammer Films prodüksiyonunun uyarlamasını yapanlar: Russ Jones, Joe Orlando)
Kâbus Adası


* İçerikteki "Frankenstein'in Lâneti" adlı öykü, James Warren tarafından yayınlanmış kısa ömürlü ve bugün pek de hatırlanmayan "Famous Films" dizisinden alınma (İlk kitap "Horror of Party Beach" resmen filmden üretilmiş fotoroman idi. Çok da kötü bir film).

İkinci sayı ise, iki adet klasiğe ayrılmış ve çizer olarak Joe Orlando ile daha nitelikli bir iş üretmeye çalışmışlar. 1957 Hammer yapımı "The Curse of Frankenstein"de baş rol oyuncuları Peter Cushing ve yaratık olarak da Christopher Lee'yi çizgi olarak izlemek pek hoş olmuş.

5 Haziran 2011 Pazar

Korku Magazin, sayı 74 - 1968

Korku Magazin
sayı 74 / 24.aralık.1968 / 100 kuruş / 32 sayfa


[ iNDiRMEK iÇiN TIKLAYIN ]

Gümüş Kefen ("A Silver Dread Among the Gold" Creepy #24, 1968 - öykü: George Hagenauer & Bill Parente, çizim: Tony Willamsune (Asıl adı; Tony Tallarico. İlk başta; Tony Willamson. Al Williamson'un ayrıldığını çaktırmamak için bir küçük hile olduğu tahmin ediliyor. Böyle şeyler sade bizde olmuyor demek.)
Güzel vampir: Carmilla (Tefrika edilen hikâye)
Kara Bulutun Esrarı
Ölümle Randevu
Kesil El (Tefrika edilen hikâye)
Uğursuz Bataklık
Uğursuz Davetiye ("The Invitation" Creepy #8, 1966 - öykü: Englehart, Jones & Whitman, çizim: Manny Stallman)

1 Haziran 2011 Çarşamba

Hollow Grounds (Les Terres Creuses), Schuiten biraderler


Hollow Grounds (Les Terres Creuses), Luc Schuiten tarafından yazılmış ve kardeşi Francis Schuiten tarafından çizilen epik, bilim kurgusal bir kısa çizgi roman dizidir.

Les Humanoïdes Associés tarafından Fransızca yayınlanmıştır;
Sayı 1: Carapaces (1980)
Sayı 2: Zara (La Terre Creuse) (1985)
Sayı 3: Nogegon (1990)



2004'de, yine Les Humanoïdes Associés, dizinin bütünleştirilmiş halini Les Terres Creuses adıyla Fransızca olarak ve The Hollow Grounds adıyla da Humanoids Publishing / DC Comics etiketi altında İngilizce olarak yayınladı.














Hikâye mekânsal ilhamını (adından da anlaşılabileceği gibi) popüler bilimsel yada fantastik diyebileceğimiz "Hollow earth" (çukur dünya - içi boş dünya gibi) teorisinden alıyor. İlk kitap birbirinden ayrı gerçeküstü öyküler gibi görünse de, bizi böylesi bir mekânda olası yaşam ve kültür zenginlikleri ile çevrelenmiş, Olive ve Nelle'in şiirsel hikâyesine doğru sürüklüyor.

Mimar anne babadan doğan, yazar ve çizer Belçika'lı Schuiten kardeşler, başlı başına ilgiyi hakkediyorlar.


Luc Schuiten, ekoloji ve bilim kurguyu bir araya getiren anlayışı ile tanınan bir mimar. İnsanlığın en büyük gelişiminin, hep komşularına saldırma ihtiyacı ile gerçekleştiğini, gezegeni daha iyi bir yer yapmak için olmadığını, çünkü liderlerin bunda bir çıkarlarının bulunmadığını, hiç kimsenin daha insanî bir dünya için yatırım yapmak istemediğini vurgulayan sanatçı, politik yaklaşımını kurgusal ve mimari çalışmalarına da yansıtıyor. 
[ Vegetal City ]
François Schuiten ise çizgi roman sanatçısı. En iyi bilinen ve artık kült olarak kabul edilen eseri, Les Cités Obscures (Cities of the Fantastic, NBM Publishing tarafından İngilizce olarak) Casterman tarafından Fransızca olarak 1983-2008 yılları arasında 11 kitap halinde yayınlandı. Bu önemli dizi, ayrı bir başlık konusu. Bruksel, Saint-Luc Sanat Enstitüsü mezunu olan sanatçı, arkadaşı yazar Benoît Peeters ve kardeşi Luc ile birlikte Avrupa çizgi romanının bir çok önemli örneğine imza atmıştır. Her hikâyesi bir şehire veya bir binaya odaklanır ve bunun üzerinde toplumun arkasındaki itici güç olan öncü kuvvetler ve mimarinin, mimarların ve şehircilerin olduğu bir dünyayı araştırır.

  



İki kardeşin birbirleriyle etkileşimlerini açıkca görebiliyoruz sanırım. Yukarda söz konusu ettiğim ve yakın zamanda okumuş olduğum albümler, Fransızca orijinalinden veya İngilizce, İspanyolca çevirilerinden bulunabiliyor. Dil nedeni ile okuyamasanız bile, bugün herhangi bir modern sanatlar müzesinde yeralabilecek güzellikteki çizimlerine bakmak da ayrı bir zevk.