26 Haziran 2012 Salı

Liberty Meadows

İlk kitaptan > 

Liberty Meadows yâni Özgürlük Çayırları, insanlar tarafından doğal ortamlarından alınıp mağdur edilmiş hayvanlar için bir barınak...
Frank Cho (Jungle Girl, Shanna She-Devil), bu mekânda yer alan hayvanlar ve insanlar üzerinden esprili eleştirilerini uzun yıllar boyu gazetelerde band olarak çizdikten sonra, hepsini bildiğim kadarıyla 37 kitapta toplamıştı. Kitapların son onbiri, işlerine uygulanan sansür nedeniyle Cho'nun sendikadan ayrılması üzerine telif hakları kendine ait olanlardır.

 < Son kitaptan


Bizde tanınmayan bandın baş karakteri olan Brandy Carter, ünlü bir Pin-up haline gelmişti. Sanatçının Brandy Carter'ı, Aktris Lynda Carter'dan (Miss World USA, Wonder Woman) ilham alarak çizdiği açıktır.


Daha fazlasını merak edenler için; 
[ wiki/Liberty_Meadows ]
* Çeviriler her zamanki gibi şahsıma ait.

15 Haziran 2012 Cuma

Canavarların Savaş Alanı - Sparling


The Outer Limits (1964) - #1
"Battleground of Monsters"
(Canavarların Savaş Alanı)
[Dell]
Yazan : Paul S. Newman
Çizen : Jack Sparling
Çeviren : SToktan


Farklı bir şey çevireyim istedim ve bir gümüş çağ Amerikan klasiğinde karar kıldım.


Jack Sparling (1916 - 1997) bizde pek bilinmeyen bir çizgi üstadı. Halbuki Action Comics'den Eerie'ye kadar geniş bir alanda çok sayıda iş yapmış, rahat çizgileriyle ayırdedilen bir sanatçı ve ben de onun kalemini inceleye inceleye, zevkle yaptım bu çeviriyi.

7 Haziran 2012 Perşembe

Hepsi Pislik - Reiser

Jean-Marc Reiser
(1941 - 1983)
Güçlü provokatif mizah anlayışına sahip Fransız çizgi sanatçısı.

4 Haziran 2012 Pazartesi

Arctica


Senaryo : Daniel Pecqueur
Çizim : Bojan Kovacevic
Boyama : Pierre Schelle
Kapak :Manchu
Delcourt / 2007-2010

01. Dix mille ans sous les glaces
02. Mystère sous la mer
03. Le Passager de la Préhistoire
04. Révélations

"2070. Kahramanımız Dakota, önemli bir deniz hattı üzerinde ilerleyen dev buzdağını yoketmek üzere, Avrupa Deniz Kuvvetleri tarafından görevlendirilmiştir. Operasyon sırasında Dakota buz kitlesi içerisinde gizemli bir silindirik muhafazanın varlığını keşfeder. Muhafaza o denli olağanüstü ve şaşırtıcıdır ki, bulgu Başkomutanlık tarafından devlet sırrı olarak deklare edilir..."

Bojan Kovacevic, çizgi piyasasındaki Sırbistan kökenli yeni isimlerden ve bence en iyilerinden birisi. Soluksuzca ama resimleri inceleme zevki ile ister istemez yavaşlayarak okunan kısa dizinin üçüncü kitabında (yukarıda kapağı görülen), 2070 yılından bir Ortaköy manzarası çıktı karşıma. Şöyle bir şey;
Bosphore Klinik'ten Doktor Özlem Bursa'nın sekreteri oluyor hanım kızımız.