24 Temmuz 2011 Pazar

Kaplan sayı 7 - 1966

Kaplan Haftalık Mecmua
Sayı: 7 / 3.12.1966 / 28 sayfa / 100 kuruş
Kaplan Yayınları

Sahibi ve yazı işleri müdürü: Nejat Erhan
Kapak resmi: Samim Utkun
Kaligrafi: Nezih Dündar
Tercüme: Gültekin

Adından da belli olduğu gibi İngiliz Tiger'ın Türkiye versiyonu olarak düşünülmüş. İçerikte yer alan bantların çoğu da Tiger'dan alınma.

1966-67 - 1. seri 15 sayı,
1967 - 2. seri 20 sayı yayınlandı.

[ KAPLANI iNDiRiN ]

İçerik orijinallerini keşfetmekte epey zorlandığım bir yayın oldu,
tespit edebildiklerim aşağıda;

Brad Nolan, Demir Yumruk
Eric Bradbury(?)

Tiger and Hurricane (Fleetway) 1966 sayılarında yer alan "Brad Nolan, Champ of the Barbary Coast" veya "Brad Nolan, Around The World Champ" adlı dizi olduğunu düşünüyorum. Çizerini ise sadece bir Fransızca kaynakta Eric Bradbury (Cursitor Doom, Mytek the Mighty, The House of Dolmann, The Black Crow) olarak tespit edebildim.

Korkusuz Gladiyatör Olak
(Olac the Gladiator
Tiger and Hurricane
1957~1969)

Ruggero Giovannini ve bir süre de Don Lawrence tarafından çizilmiş uzun ömürlü bir dizi. Kaplan'larda yer alan bu örnek, Ruggero Giovannini çizgisi ve orijinali şubat 1965'de Tiger'da yayınlanmış.

Korkusuz Gladiyatör Olak'ın 4. sayfasının orijinalini de hemen yanına ekledim. Sayfanın sol yanının nasıl yukardan aşağı boydan boya doğrandığına dikkat edin.

Öldüren Oyuncaklar
(Toys of Doom
1965-1968 / Buster)
çizen: Solano Lopez
yazan: Tom Tully

"Toymaker" (oyuncakçı), zararsız oyuncakları, uzaktan kumandalı silah haline dönüştüren bir biimcidir. Fikirleri yüzünden bilim camiasının dışına itilmiş ve bunun üzerine insanlıktan intikam alma yemini ederek, ücra bir İskoç şatosunda kendisine katil oyuncaklardan bir ordu yaratmıştır.

İngiliz Buster dergisinde yayınlanan Toys of Doom, Arjantinli sanatçı Francisco Solano Lopez'in çizimidir. Öykü aynı adla daha sonra Eagle'da, The Terror Toys adı ile Jackpot'da, Threat of the Toymaker olarak da Smash!'da yayınlanmıştı.

Tanınmış sanatçı Lopez Buenos Aires'de başladığı sanat hayatına, askeri cuntadan siyasi nedenlerle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan bir çok Arjantinli sanatçı gibi Avrupa'da devam etmek zorunda kalmıştı. Madrid'te İngiliz Fleetway grup ile çalışmaya başladıktan sonra da Buster, Valiant, Smash!, Eagle, gibi İngiliz dergilerinde Galaxus: The Thing from Outer Space, Pete's Pocket Army, The Wizard of Football, World Wide Wheelers, The Drowned World, Janus Stark, Kelly's Eye, Raven on the Wing, Kid Pharoah, Ozzie the Loan Arranger, The Louts of Liberty Hall, Dark Angel, Toys of Doom, M.A.C.H. 1, Gargan, The Fugitive from Planet Scror, Britain AD 2170, Sweeper Sam, Stringbean and Hambone, Adam Eterno gibi büyük bir ürün listesi oluşturdu.

Lopez, 1990'larla birlikte erotik çizgiromana yönelmişti.


Kanlı Bıçak
(Blood  Knife)
(?)Alberto Giolitti

Tiger and Hurricane (Fleetway) 1966
Emin olamamakla birlikte, Kanlı Bıçak'ın, Turok'un en önemli çizeri (sayı 24'den 130'a) Alberto Giolitti'nin elinden çıktığı kanısındayım. O yıllarda Giolitti'nin İngiltere'ye de iş ürettiğini bilince pek şaşırtıcı değil.

Aşağıda Giolitti çizimi Turok sayı 39 ile Kaplan sayfa 19'dan birer kare karşılaştırması, o çirkin ayak ve bacağın ve hatta postun aynı elden çıktığını net olarak gösteriyor. ('Başka örnek bulamadın mı?' diyebilirsiniz...)
Gol Kralı
(Roy of the Rovers)
Joe Colquhoun (1927-1987)

Tiger and Hurricane'de 1966'da yayınlanan, Roy ve Rovers futbol takımının Avustralya macerası.

İngiliz çizgiroman sanatçısı Colquhoun'un en iyi bilinen işi, Battle Picture Weekly'de çizdiği "Charley's War" idi. Aynı zamanda 1970'e kadar uzun süre Tiger'ın kapağı da olan "Roy of the Rovers"ın ilk çizeri ve bir süre de yazarı oldu.

Tanınan diğer çalışmalarından bazıları; "Paddy Payne", "Saber, King of the Jungle", "Adam Eterno", "Football Family Robinson", "Kid Chameleon", "Zarga, Man of Mystery".

Canavar Tohumu (The Plants of Peril)
(?)Jesus Blasco

Lion'da 1965 yılında yayınlanan  bu küçük hikâyenin çizeri hakkında, bir İspanyol sitesinden elde edilen  veri doğrultusunda,  mr.yer6 arkadaşımla birlikte  İngiltere'deki en bilinen işi olan Steel Claw ile yaptığımız karşılaştırmalar sonucunda Jesus Blasco üzerinde üçlü ittifakla karara vardık.

*Aynı zamanda, 'The Plants of Peril' tesbitini de yapıp olayı çözen mr.yer6'ya teşekkürlerimle... Böyle daha pek çok muamma aydınlatacağız gibi görünmekte. :)

21 Temmuz 2011 Perşembe

Aldebaran, The Catastrophe ve Sansür

Okuyucuya ön bilgi;
Dünya benzeri ilk gezegen 64 ışıkyılı uzaklıktaki Aldebaran-4 2047 yılında insansız uzay aracı Galileo Galilei tarafından keşfedilir.
İnsanlı ilk araç 2055'de gezegene iner ve 2061'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kolonileştirme kararı alınır.
2078 tarinde Johannes Kepler uzay aracı 1500 yerleşimci ile yola çıkar. Varış tarihi 2079'dur.
Uzay aracı Dünya'ya dönüş yolunda kaybolur.
2084'de 2500 yerleşimci taşıyan diğer uzay aracı da aynı akıbeti paylaşarak kaybolur.
Karmaşık bir fizikî sorunla karşı karşıya kalınmıştır ve çözüm bulunana kadar uçuşlar durdurulur.
Aldebaran'da iletişim uydularının çöküşü ile birlikte koloni kendini tamamen izole vaziyette bulur.
...
Aradan yüz yıl geçmiş ve Dünya'dan hiç bir gemi Aldebaran'a gelmemiş, Dünya ile iletişim de bir daha kesin olarak kurulamamıştır.
* * *
Böyle bir noktadan yola çıkan bu güzel epik bilimkurgu grafik romanın tamamı, daha önce de yazdığım gibi Cinebook tarafından İngilizce olarak yayınlanmıştı. Benim gibi fransızcaya yeterince vâkıf olmayan okuyucular için mutlandırıcı bir haberdi bu.

Tam tüm seriyi satın almaya hazırlandığımda, İngiliz baskının bir dijital kopyasını incelerken rastladığım şaşırtıcı sansür olayı üzerine yaşadığım hayal kırıklığını paylaşmak üzere konuya devam etmeyi gerekli gördüm.


Görüldüğü gibi, Fransız Dargaud baskısı La Blonde, sayfa 42 ve 43'de, Alexa'nın çıplak göğüsleri üzerinde Cinebook baskısında sütyen giydirilerek sansürleme yapılmış.
Bu tahrifatla ne türden bir ahlâki kazanım elde ettiklerini anlamak mümkün değil.
Ülkemizde çok sıradanlaşan bu türden örneklerle İngiltere'de de karşılaşabileceğinize ihtimal vermiyorsunuz ama oluyor işte, bu zihniyet çarpıklığı maalesef dünyanın heryerinde az yada çok ama hep var.

Benzeri sansür örnekleri ile karşılaştıkça paylaşmaya devam edeceğim. Bu da benim "Sansüre sıfır tolerans" politikam. (Resimler üzerine tıklayarak daha ayrıntılı bakabilirsiniz.)

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Amatör sayı 13 - 17 / 1971

Amatör
Haftalık Mecmua

* Sayı: 13 / 26 temmuz 1971 / 16 sayfa / 75 kuruş
İngiliz ve Franco-Belgian tarzı çizgi roman dergiciliği bizde hep ilgi görmüştür. Doğan Kardeş'lerden Zıpzıp'lara, oradan Milliyet Çocuk'lara bu tarz dergiler hep var oldu yayın hayatımızda. 1960-70'lerde ise örneklerin oldukça çeşitlendiğini görürüz. Ceylan Dergi, Sabata, Kaplan, Arkadaş, Kızıltuğ, Büyük Ateş, Resimli Macera, Yeni 1001 Roman, gibi ve bazıları oldukça kısa ömürlü dergiler serisi.




* Sayı: 17 / 23 ağustos 1971 / 16 sayfa / 75 kuruş
İşte Amatör de o kısa ömürlülerden biri. Hatırladığım kadarı Haldun Simavi'nin Veb Ofset İleri Matbaacılık A. Ş. tarafından hepsi 1971 yılı içerisinde yayınlanmıştı. O zaman için epey iyi sayılacak bir kaliteye sahip olmasına rağmen, kimi benzerleri gibi o da devam edemedi.
ile 26 sayılık bir yayın hayatı olmuştu.
Elimdeki birkaç örneğini sizlerle paylaşarak tekrar kendimce hatırlatmak istedim. İçeriğe bazı dizilerin orijinal sayfalarından da  ekleyerek zenginleştirmeye çalıştım. Dergi içeriğini de aşağıda açtım, umarım beğenirsiniz.



Red Kit - Dalton Ana (Lucky Luke - Ma Dalton / Dargaud - 1971)
Rene Goscinny, Morris

Dalton Ana sıcağı sıcağına Amatör'de yayınlanmış.
Fazla lâfa gerek var mı?



Kara Şövalye Harekâtı (Bob Morane - Opération Chevalier Noir / Dargaud - 1969)
Henri Vernes, William Vance

Bob Morane, romancı Vernes'in çok satan bilimkurgu roman dizisinin çizgi roman uyarlaması olarak ortaya çıkmıştı.
Dizi, 1960-2008 arasında değişik çizerler arasında el değiştirdi. Kara Şövalye Harekâtı ise, William Vance'ın güçlü çizgilerine rastgelen bir sayı.


Demir Pençe (Johnny Cougar / Tiger, Hurricane - 1970, 71)
John Gillat

İngiliz Tiger ve Hurricane dergilerinde kapağa çıkmadıkça siyah-beyaz yayınlanmış, çok da sevilmiş John Gillat dizisi. Paralel seri Splash Gorton ile birlikte de devam etmişti zaman zaman.
Bizde de 1001 Roman'da ve Tarkan ile Kaptan Swing'de de dolgu olarak, Hippi Kralı Pippi veya Çiçek Bobo (Splash Gorton) ile de birlikte yayınlanmıştı. Amatör'de ise renklendirilmiş olarak okuyoruz.


Canavarlar Peşinde (Catch or Kill / TV Century 21, Countdown - 1966, pardon! 2066)
John M. Burns

Büyük üstat Burns'ün Gerry Anderson yayınlarında yoğun ürün verdiği dönemden bir dizi. TV Century 21'deki orijinalleri siyah-beyaz iken, Amatör'de renkli olarak yayınlanmış.

5 Temmuz 2011 Salı

Guy l'Eclair - Flash Gordon Fransa'da


Gordon Nazilere Karşı

Flash Gordon Fransa'da ilk olarak Nisan 1936 - Haziran 1940 arası yayınlanan Fransızca haftalık "Robinson" dergisi kapsamında "Guy l'Eclair" adı ile yayınlandı.

Robinson'dan sonra, Flash Gordon "Bravo"ya taşındı ve "Gordon l'Intrepide" (Korkusuz Gordon) olarak isim değiştirdi.
1942 yılı ortalarında ABD'nin savaşa girmesiyle birlikte işgal kuvvetleri Amerikan ithalatını durdu. Bravo editörleri orijinal yayını kesilen Flash Gordon'u 'gölge sanatçı' olarak, (daha sonra Blake and Mortimer serisi ile ünlenecek, Tenten mutfağından yetişme) Edgar P. Jacobs ile birkaç hafta sürdürdükten sonra, Naziler devreye girdi ve içerik çok amerikan tarzı olduğundan seriyi durdurmaları için Bravo'ya bir hafta süre verdiler. Bunun üzerine Bravo editörleri Jacobs'dan  seriye hızlı bir final sayfası çizmesini istemek zorunda kaldılar. (Ming mahkûm olur, Flash Dünyaya döner, yukarıda görüldüğü gibi. Sağ alt köşede Edgar Jacops imzasını da görebilirsiniz).

Hemen arkasından Jacobs, "Le Rayon U" ("The U-Ray") adıyla Gordon'un klonunu yaratıp Bravo'da 1943'de yayınlamaya devam etti. Le Rayon U, 1974'de Konuşma balonları ile yeniden düzenlenip yayınlandı.

Guy l'Eclair, savaş sonrası 1947'de Donald ve daha sonra 1966'da Dan Barry’nin çizgilerinin oldukça güzel renklendirilmiş haliyle Journal de Mickey dergileri içeriğinde yayınlanmaya devam etti.