10 Mayıs 2022 Salı

Kadınlar üçlemesi: Cehennemin Çağrısı

"Trilogie avec dames" (Kadınlar Üçlemesi)
Yazan :Stephen Desberg, Çizen :Will, Boyayan :Will, 2007
"Le jardin des désirs" (İhtiras Bahçesi) 1988,
"La 27e lettre" (27. Harf) 1990,
"L'appel de l'enfer" (Cehennemin Çağrısı) 1993.

Franquin, Morris, Roba ve Peyo ile birlikte Will, Spirou evinin hazinelerinden biriydi. Otuz yıldan fazla bir süredir Dupuis'nın en önemli serilerinden biri olan "Tif et Tondu"ya hayat verdi. Kendini çocuk izleyicilerine adayan üstad, 62 yaşında yeteneğinin şehvetle dolu, benzeri görülmemiş bir yönünü birdenbire ortaya çıkardı. Stephen Desberg'in senaryosuna dayanan "The Garden of Desires", 1988'de Jean Van Hamme ve Philippe Vandooren tarafından daha bir yıl önce oluşturulan Aire Libre koleksiyonundaki tarihî albümlerden biridir. Bu nedenle, Will ve Desberg, Dupuis yayınlarının bu editoryal amiral gemisinin kurucu müellifleri arasında sayılabilir.

Daha sonra, aynı erotik-edebî damarda, bu ikilinin işbirliğiyle yine Aire Libre için "The 27th letter" ve P&T Production için "L'appel de l'Enfer" olmak üzere iki albüm daha hazırlandı. Tutarlı bir şekilde, Eros'un işaretinin altına yerleştirilen ve doğrudan renklerle üretilen bu üç inisiyasyon hikayesi, aynı estetik ve anlatı yaklaşımına cevap verir. Will birkaç yıl sonra, 2000 yılında ortadan kaybolacaktır.

Aynı kapak altında toplanan son coşkulu ışıkları, Trilogie avec dames, kadınlar üçlemesi böylece onun grafik vasiyetini ortaya koyuyor. Bu bütünleştirilmiş Aire Libre koleksiyonu, Belçika çizgiromanının tarihî büyüklerinden birine saygı duruşunda bulunuyor.

* Metin zoolemag.com'dan devşirilmiştir.

4 yorum:

  1. Müthiş bir çalışma, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle tüm emekleriniz için minnettar olduğumu belirtmek isterim. Harikasınız. Size bir sorum olacaktı. İhtiras Bahçesi çevirisi mevcut muydu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinize mi doğdu demekten kendimi alamayacağım. Hazırda bekliyordu zaten, ağustos ayı kitabımız o. :)

      Sil