10 Kasım 2021 Çarşamba

Zindan - (Şafak), Nº-99 "Gece Gömleği"

Donjon - (Potron-Minet)
"La chemise de la nuit"
Yazan: Joann SFAR & Lewis TRONDHEIM
Çizen: Christophe BLAIN
Renklendiren: WALTER
Çeviren: SToktan
Tarz: Antropomorfik kahramanlık
fantezisi / Mizah

Donjon (zindan), Lewis Trondheim ve Joann Sfar'ın 1998 yılında yarattığı bir çizgiroman dizisidir ve Delcourt tarafından yayınlanmıştır. Çok katmanlı bir kahramanlık fantezi parodisi olup özellikle Zindanlar ve Ejderhalar rol yapma oyununun evreninden ilham alıyor ve yapımından yıkımına kadar bir zindanın kaderiyle ilintili maceraları anlatıyor.

Sekiz alt diziye bölünmüş, bugüne kadar çıkan 46 albümden oluşan bu dizi, ilk yıllarındaki bir Fransız dizisi için istisnai olan çıkış ritmi, ilerleyen yıllarda albümden albüme çok çeşitli ton ve tarzlarda gelişimi ve iki ana yazar ve senarist Lewis Trondheim ve Joann Sfar tarafından sergilenen abartılı tutku ile dikkat çekiyor. Gerçekten de, iki üstad L'Association'a yakın bütün bir çizer neslinin işbirliği sayesinde 300 cildi aşmak istediklerini ilan etmişlerdi.

L'Association, 1990 yılında yeni nesil yazarlar (Lewis Trondheim, Stanislas, Killoffer, JC Menu, Mattt Konture, Mokeït ve David B.) tarafından yaratılan bir yayınevidir ve Fransız çizgi romanlarında yeniden canlanmaya işaret eder. İşte bu bağlamda, Lewis Trondheim ve Joann Sfar 1998'de Delcourt tarafından yayınlanacak olan bir kahramanlık fantezi dizisinin iddialı projesini başlattılar.

Yazarlar daha sonra sabit bir tempoda devam ederek on bir yılda altı alt seriye bölünmüş 34 albüm ürettiler ve ardından Haziran 2009'da yayın durduruldu.

Mart 2014'te, aynı anda yayınlanan iki albüm, Haut Septentrion ve La Fin du Donjon, dizinin sonu olarak kendini gösteriyordu. Donjon'un yaratıcıları, bir gün diziyi tekrar ele alma olasılığını ortadan kaldırmadan kendilerini diğer projelere adamak istediklerini açıkladılar. "Gelecekte daha fazlası olur mu bilmiyorum ama bu iki albüm bir devrin sonunu işaret ediyor." Bunun ardından gerçekten de Sfar, sinema için yaptığı çalışmalarla izleniyor.

Dizi, mevcut alt dlzilerde yayınlanan birden fazla albüm ve iki yeni alt dizinin oluşturulmasıyla Ocak 2020'den bu yana devam etmektedir.

Donjon (Zindan) Potron-Minet (Şafak) Lewis Trondheim ve Joann Sfar tarafından yazılan Zindan çizgiroman dizisinin bir alt dizisidir.

Dizi, Terra Amata adlı bir dünyanın üç farklı zamanda evriminin hikayesini anlatır ve Şafak, adından da anlaşılacağı gibi, Zindan'ın gelişinden önceki en eski olayların izini sürer. Böylece, bu döneminin albümleri -99'dan 0'a doğru numaralandırılmıştır.

Potron-Minet alt dizisinde 5 albüm yayımlandı :
La Chemise de la nuit, Gece Gömleği (bölüm -99), Christophe Blain / 1999
Un justicier dans l'ennui, Bezgin Savaşçı (bölüm -98), Christophe Blain / 2001
Une jeunesse qui s'enfuit, Uçup Giden Bir Gençlik (bölüm -97), Christophe Blain / 2003
Après la pluie, Yağmurdan sonra (bölüm -84), Christophe Blain / 2006
Sans un bruit, Sessizce (bölüm -83), Christophe Gaultier / 2008

Üç adet Donjon Monsters altdizisi albümü ile de hikaye tamamlanıyor.
La Nuit du tombeur, (bölüm -97), Jean-Emmanuel Vermot-Desroches / 2003
Mon fils le tueur, Katil oğlum (bölüm -90), Blutch / 2003
Crève-cœur, kalp kırıklığı (bölüm -85), Carlos Nine / 2004

* Vikipedya'dan yararlanılmıştır.

1 yorum: