7 Eylül 2023 Perşembe

Körler

Les aveugles

1/3. A Suivre #162, temmuz.1991
2/3. A Suivre #163, ağustos.1991
3/3. A Suivre #164, eylül.1991
Yazıp çizen: F'murrr
Çeviri: SToktan

"Bırakın onları; onlar körlerin kör kılavuzlarıdır. Eğer kör köre kılavuzluk ederse,
ikisi de çukura düşer.”
(Matta, 15:14)

Körün Kıssası (Felemenkçe: Parabel van de blinden) veya Körlerin Yürüyüşü, Hollandalı ressam Pieter Brueghel tarafından 1568'de tuval üzerine tempera ile boyanmış tablodur. 86 x 154 cm. boyutlarındaki özgün tablo, Napoli'deki Museo di Capodimonte'de sergilenmekte. Tablonun birçok kopyasının yapıldığı biliniyor. Bunlardan biri de, 118 x 168 cm boyutlarındaki ahşap üzerine yağlı boya ile boyanmış olan kopyası Paris'teki Louvre'dadır.

Tablonun ilham kaynağı, Yeni Ahit'te yer alan, körlerin düşüşü hakkındaki meseldir. Matta İncili'nin 15. bölümünde İsa Ferisiler hakkında yukarıda alıntıladığımız sözü söylüyor. Bu tema Rönesans boyunca farklı ressamlar tarafından birçok farklı şekilde ele alınmış ve resmedilmiş. Brueghel bu konuyu, yaşadığı dönemin şartları dahilinde değerlendirmiş ve resimde yalnızca dinî bir gönderme yapmakla yetinmiş.


Albümün ilk panelini Brüeghel'in resminin BD yorumuyla oluşturan F'murrr da hikâyesinin kaidesini tablodaki karakterler üzerine kuruyor. Yetmezmiş gibi ilerleyen sayfalarda fazla gecikmeden 'Perişan Şövalye'mizi de kadroya dahil ediyor. Kral Arthur efsanesi ortaçağ dünyasında büyücü Merlin ile ilintili, birçok zekice gönderme ve keskin mizah ile bezenmiş bir yol serüveni anlatan üstadın bu mücevher gibi zarif ve değerli eserini ben büyük bir keyifle okuyup çevirdim.... darısı başınıza.

2 yorum:

  1. Zıpzıplarınızın izinde bulmuştum bloğunuzu ne iyi etmişim de bulmuşum.
    Önce kadınlar üçlemesi, ardından büyücü merlin'in yol göstericiliğinde bir orta çağ serüveni. Teşekkürler.
    Körler ülkesinde tek gözlü adam kral oluyordu değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D ... Öyle oluyor galiba. Bu özel çr üstadları herbiri avrupa'da iyi tanınan değerler. Bizde ise -nasıl derler; esamesi okunmuyor.
      Biraz olsun bu yoksunluğu giderebilirsek o kadar iyi bir iş yapmış olacağız diye düşünüyorum. İyi okumalar.

      Sil