16 Mayıs 2020 Cumartesi

Gülen Adam - De Felipe & Hugo




"El Hombre Que Ríe"
Victor Hugo'nun 'L'homme Qui Rit' adlı romanından uyarlayan, çizen ve renklendiren: Fernando De Felipe.
Toparlayıp çeviren: SToktan
Ön baskı: Zona 84 (1991)
İlk albüm: Glénat Spain (1991)



"Bir maske olacaksın ve daima güleceksin."
UYANMA.

"Gülmüyorum," dedi çocuk.

Ursus tepeden tırnağa titredi. "Gülüyorsun, diyorum!" Sonra, acımış olmasaydı öfkeyle dolu olacak bir kavrayışla çocuğu yakaladı, kabaca şöyle dedi: "Seni kim bu hale getirdi?"

"Ne demek istediğini bilmiyorum," diye yanıtladı çocuk.

"Ne zamandan beri gülüyorsun?"

"Ben hep böyleydim," dedi çocuk.

Ursus geri döndü, alçak sesle söylenerek, "Ben bu işin artık bittiğini sanıyordum."

Bebeğin başının altından bir yastık olarak yerleştirdiği kitabı onu uyandırmamak için çok yumuşak bir şekilde aldı. "Fetih'e bir göz atalım," diye mırıldandı!

Başparmağıyla sayfaları çevirdi, belli bir yerde durdu ve okudu : " 'De Denasatis,' burada. " Ve devam etti: " Bucca fissa usque ad aures, gengivis denudatis, nasoque murdridato, masca eris, ve ridebis semper." İşte kesin. "

Sonra raflardan birine kitabı yerleştirdi, "Bu tür bir durumda çok fazla derinleri kurcalamak tavsiye edilmeyebilir. Biz de yüzeyde kalacağız; gülelim oğlum!"

Tam o sırada küçük kız uyandı. Selâmı bir çığlıktı onun.

"Gel hemşire, ona göğsünü ver," dedi Ursus.

Bebek oturdu. Ursus şişeyi sobadan alarak, emmesi için ona uzattı. Sonra güneş ufukta yükseldi. Parlak ışınları pencereden doğrudan bebeğin yüzüne doğru parladı, o da ona doğru döndü. Güneşe sabitlenmiş göz küreleri, ışığını iki ayna gibi yansıtıyordu. Göz küreleri hareketsizdi, göz kapakları da.

"Bak!" diye haykırdı Ursus; "Bu kör!"

Yukarıda bir sayfası için çalıştığım çeviride gördüğünüz Gülen Adam, Hugo'nun son dönem ve çok popüler eserlerindendir. Zaten aslen şair olan Victor Hugo'nun hepsi hepsi 9 adet romanı vardır fakat yazarın ünlü bir romancı olarak tanınmasına fazlasıyla yeterli olmuş eserlerdir her biri.

Defalarca sinemaya uyarlanmış olan 'Gülen Adam', edebiyat çevirisi âlemimizin bir utanç âbidesi olarak hâlâ yerini korumaya devam etmektedir. Hâl böyle iken eseri hiç değilse çizgiroman olarak hem de Fernando De Felipe üstadın müthiş çalışmasıyla değerlendirmekte fayda olduğu kanısındayım.

Güncelleme:
Gülen Adam
Victor Hugo
Sayfa Sayısı: 616
ISBN: 9786257966597
Çıkış Tarihi: 07-07-2020

"Victor Hugo'nun en önemli başyapıtlarından olan "Gülen Adam" nihayet Türkçede. Elif Özdemir'e sonsuz teeşekkürlerle. Kolay değildi bu eseri Türkçeye kazandırmak."

Aylak Adam Yayınları - Zeplin Kitap
Orijinal poster: Arthur K. Miller / 1928

1 yorum:

  1. Atmosferi ve uyarlaması güzeldi. Keyifle okudum. Çeviri ve paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil