15 Eylül 2022 Perşembe

Perişan Şövalye


Le Pauvre Chevalier

1/2. "Épopée désastreuse" (Felâket Destanı) A Suivre #145, Şubat.1990
2/2. "Apothéose équivoque" (Kuşkulu Parlak Son) A Suivre #146, Mart.1990
Yazıp çizen: F'murrr
Çeviri: SToktan

"Kişi yaya olduğu kadar at sırtında da ölür."

Duyun, iyi insanlar, duyun! Zavallı şövalyenin, değersiz baronun ve hurdaların efendisinin feryadını duyun! Kaderi üzücü, gerçekten. Kral Arthur tarafından sürgüne gönderildi, bir devlet meselesine burnunu sokmaktan başka bir suç işlemediği halde. Kelimenin tam anlamıyla, mecazi olarak değil: Sarayda bir yemek sırasında, kraliçeyle olan yasak ilişkisini keşfederek Lancelot'un kucağına acınası bir şekilde düşmüştü. O yüzden burada şok finansörü Médius ve sağ kolu Metatarsus'un eşliğinde kayıp bir ruh gibi yollarda dolaşıyor. Arthur efsanesinin yalnızca çok uzak anıları çağrıştırdığı kişiler için, bu Zavallı Şövalye'nin arkadaşlığı savaşmaması çok önemlidir!

Ancak dikkatli olun: Eski ders kitaplarına herhangi bir benzerlik sadece talihsiz bir tesadüftür. Çünkü F'Murrr resmi Tarih ile arasında biraz mesafe bırakıyor. Bu 'saçma sapan' ortaçağ destanı (1991'de Angoulême Festivali'nde en iyi mizah albümü ödülünü kazandı) sonunda ve (tabi yine sayemde) ilk olarak türkçede. Çizgi özgürlüğü, tuhaf karakterleri, diyalogları ve alaycı ruhu, F'Murrr'u kesinlikle çağdaş çizgiromanların en büyük üstadlarından biri yapıyor. F'Murrr (üç r ile lütfen) 1946'da Paris'te doğdu. Bu takma adı seçmeden önce kendisine Richard Peyzaret adı verilmişti. Okulla pek uyum sağlayamadığı için uygulamalı sanatlara yöneldi.

Gençliğinde yoğun olarak çizgiroman okuması (özellikle Hergé ve Franquin'e hayrandı) onu doğrudan Pilote dergisine yönlendirdi ve burada 1971'de Contes à rebours adlı 'gag' dizisi ile başladı. İki yıl sonra, ona tanınma ve ün kazandıran en sevdiği dizisi Le Génie des Alpages'i yarattı. Saçma ve şiiri karıştıran çılgın ve tuhaf bir mizahın takipçisi olan ve yakın bir zamanda kaybettiğimiz F'Murrr, Métal hurlant'tan (ünlü tarihî kadın karakterden çok özgürce ilham aldığı Jehanne d'Arc yarattığı yer) (A suivre)'e, Fluide glacial'dan Circus'a kadar ana çizgiroman dergileriyle çalışmıştı.
(1946 – 2018)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder