15 Aralık 2020 Salı

Denizleriarayan, II. kitap: Hava!



İspanya baskısı: Juan Buscamares: El aire (Norma, 2000).
Fransa baskısı: Les Quatre voyages de Juan Buscamares #2 - L'air, (Casterman, 2001).
A.B.D. baskısı: John Seaseeker: Air - (Heavy Metal Magazine #v24#6, 2001)

Yazan, çizen: Félix Vega
Çeviri: SToktan


Umudun olmadığı bir dünyada, bir adam amaçsız ve bağlanmaksızın dolaşıyor. Su düşmeye başlar, Yeryüzü düşmancadır... ama hava da daha güvenli olmayacaktır.

Canlı bir tarz ve fantastik atmosferlerin kusursuz yaratımı sayesinde, Şilili Félix Vega, Juan Buscamares'in bu ikinci albümüyle, zamanımızın önde gelen genç vaadlerinden biri olduğunu gösteriyor.

Mad Max tarzı bir postapokaliptik gelecekte baş rol alan Buscamares'in yanı sıra çok çarpıcı bir diğer karakter de, doğrudan Avrupa'ya atıfta bulunduğu Küçük Prens figürüdür (Vega Gene Wilder'ın tilki'yi oynadığı 74 tarihli Saint-Exupéry uyarlaması Stanley Donen filminden etkilenmiş). "Kuru deniz tabanında kaybolmuş bir tür fantastik paletli lokomotifte, derinlerde Küçük Prens'teki havacıya çok benzer bir durumdadır. Öyleyse, çölde kaybolursanız, susuzsanız, koyun yerine balina çizen bu küçük prensi beklersiniz."

Bu aynı zamanda, Küçük Prens'in, çizimlerde temsil olunan felsefesi bağlamında "aslolan gözle görülmez" şeklindeki o ünlü ifadesiyle de ilgilidir. Klişe kartpostal yorumu yapmıyorum, bunu resimlerle nasıl sunduğunuza bakıyorum, başka bir şey anlatmak için bir resim gösteriyorsunuz. Bunlar size Juan Buscamares'in bütün dünyasında görünen tek kitabın neden Küçük Prens olduğunu açıklıyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder