11 Eylül 2020 Cuma

Munro #1 "Büyük Korku"


"Munro", Journal de Spirou #2568-#2575 /1987
"Le grand frisson"
Dupuis /1988
Yazan: Di Giorgio
Çizen: Griffo
Çeviren: SToktan

Bir adam görkemli bir konağın kapısını çalar ve kapının açılması ile birlikte içeri yığılır. Vücudu, 1936'da New York için bile oldukça şaşırtıcı bulunacak yeşil püstüllerle kaplıdır. Bu durum ve takip eden diğer esrarengiz olaylar bir soruşturmaya yol açacaktır.

Başlangıçta "Privé d'Hollywood" veya "Lou Cale"e oldukça yakın bir tarz olduğunu düşündüren bu eski usül kara polisiye aslında, ne biri ne de diğeri, "Adèle Blanc Sec"in 30'lu yıllar Amerikan versiyonundayız gibidir. "Samba Bugatti" ile daha sonraki yıllarının çizgisini tanıdığımız Griffo, Bu mini dizide Tardi'nin tarzını mükemmel bir şekilde kutlar ve Di Giorgio'nun hikâyesiyle bizi çılgın bilim adamları ve canavarlarla buluşturur.

Esasen, ufak tefek kadın çıplaklığı da sergileyen, sert üslublu bir netçizgi eserinin Spirou Journal sayfalarında yer alması, derginin o yıllarda daha yaşlı(!) nüfusa doğru açılışını da gösteriyor gibidir.

4 yorum:

  1. Nostaljimizin kıyısında kalmış nerede ise unuttuğumuz bu değerleri sayende tekrar görüyor ve kendi dilimizde keyifle
    okuyoruz. Hafta sonu keyfi oldu benim için, çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedektif çizgiromanları piyasasında birkaç büyük ismin altında ezilen, pek tanınamayan çok sayıda ve çok değerli eser var Mehmet bey. Bu keyifli hikâyeleri çevirme çalışmasını bir de küçük bir misyon altında toplamak bana iyi bir fikir olarak göründü. Mutlu okuma saatleri dilerim.

      Sil
  2. hocam selamlar bir sürü ugulama var fotoğrafdaki yazıları çeviren öyle birşeylerde yapılabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar çok kabataslak işler, daha çok fırın ekmek tüketmeleri lazım.

      Sil