7 Kasım 2019 Perşembe

Sam Bronx ve Robotlar - Clerc




"Sam Bronx et les Robots",
collection Atomium n°1,
Magic Strip / 1981

Serge Clerc 
çeviri: SToktan 

Serge Clerc'in atomstil temiz çizgilerinin 1980'lerin başında hem Avrupa çizgiroman topluluğu hem de tasarımcılar üzerindeki etkisini azımsamak mümkün değil. Kendi etkilenimleri gözlemlenebilir ancak aynı zamanda fırçasının görünüşte zahmetsiz doğası ile zaman-öte bir retro şıklığı sağlarken, 1980'lerin çağdaş görünümünü veren, etkileyici bir netçizgi tarzı geliştirdi.

Galaktik bir hurdacının bekçisi tarafından yapılan üç panellik tanıtım girişi, burayı yirmi yıldır vasat çizgiroman sanatçısı olan Sam Bronx'ın evi olarak tesbit eder. "Alpha Spy 31, Satürn Ajanlarıyla savaşıyor" un 876. ve son sayfasını henüz tamamlamıştır ve onu hemen teslim etmek zorundadır ama aynı zamanda ona suikast yaparak hikâyenin yayınlanmasını önlemeyi amaçlayan bir komplo keşfetmiştir.

Acaba Sam Bronx aptal robot asistanlarıyla çok uzun süre izole yaşamış paranoyak bir fantezist midir yoksa gerçekle burun buruna mı gelmiştir?

İkinci ve kısacık hikayede ise Clerc, Bronx aracılığıyla gelecekteki yaşamın değerlerine alaycı bir bakış atmakta.

4 yorum:

  1. Abi, yeni Spiru paylaşacak mısın?Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksik bulduklarımı tamamladım. Şimdilik hedefte başka Sipru yok. Ama kim bilir, belki... :)

      Sil
    2. Konu açılmışken Spirou'nun 16. sayısı eksik ya da bulamıyorum. Bilginiz var mı? Bu arada tadımlık çalışmalarınıza da teşekkürler.

      Sil
    3. Türkçesinden söz ediyorsanız, bulamazsınız, yapılmadı. Aslında benim listemde idi fakat iyi kötü bir ingilizce çevirisi de bulunduğu için çalışacak arkadaşlar çıkar diye ummuştum. Ama sanırım olmadı, tekrar düşünmekte fayda var.

      Sil