6 Haziran 2019 Perşembe

Tif ve Tondu #15

Tif Zıplıyor (Tif rebondit) Sayı 15 / 1969 Dupuis/Marcinelle, ön basım: Journal de Spirou no: 1566-1587 (1968), Yazan: Rosy (Maurice Rosy), Çizen: Will (Willy Maltaite), Çeviri: SToktan

6 yorum:

  1. Teşekkürler usta. "Tif ve Tondu", Spagetti ve Spiru'yu kaçırmam.

    YanıtlaSil
  2. Emeklerinize sağlık. Blog'da Tif ve Tondu'yu görünce mutlu oluyorum. Red Kit'in Jesse James'li olan Türkiye'de yayımlanan albümünde tanımıştım ikiliyi, uzun yıllar önce. Orada hikaye yarıdan başlıyordu. Önceki sayıları bulamamıştım. Hep merak etmiştim baş kısmını (Uzun Çığlık Villası). Sizin sayenizde okumuş oldum yıllar sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu duyduğuma sevindim. Tif ve Tondu'ya yarım kalmış ilgi ve merakımız vardı bir yerlerde hep. O sebeple başlamıştım bu çalışmaya. O zamanlarda kalan üstünkörü baskıların yerini doğru düzgün bir şeyler alsın istedim. Başlangıçta işi bu kadar ileri götürmeyi düşünmemiştim ama iyi oldu, bu sayede bir açığı tamamen kapatmış olduk.

      Sil
    2. Sanırım toplamda 34 sayı yayımlandı. Umarım uzun yıllar sizin güzel çevirilerinizle okuruz. O kadar seviyorum ki bu ikiliyi, figürine'lerini bile getirtmeyi düşünüyorum, Tif, Tondu ve Choc'un. Bu arada daha önce yazışmıştık sizinle, hatırlar mızınız bilmem. İlk üç sayıyı sormuştum. Çevirmeyeceğinizi söylemiştiniz. Sanırım o konuda düşüncenizde bir değişiklik yoktur. Neyse, devamını dört gözle bekliyorum. Saygılarımla...

      Sil
    3. Evet, hatırlıyorum. Ayrıca, ilk üçsayıyı çevirmeme düşüncem de devam ediyor. Sebebini açıklamış mı idim hatırlamıyorum ama özetle şöyle: o sayılarda Will çizgi tarzını henüz bulmuş değildi, üstelik senaryo yazarları da bu işte başka bir varlık göstermemiş üç ayrı (sanırım) gazeteci idi. Arşivciliğe pek uymaz ama onlara zaman harcamayı gerekli görmüyorum.

      Temelde şimdiye kadar bir düzine Maurice Rosy senaryosunu tamamlamış bulunuyoruz. Devamında bir başka Maurice ile, Maurice Tillieux ile yola devam ediyor Will, başka bir düzine kitap ile ve senaryo anlayışında yine başarılı bazı farklarla.

      Bu benim için bir başka büyük adım oluyor ve henüz devam etmeye karar vermiş de sayılmam ama aklıma geldikçe bir şey fena halde dürtmüyor da değil yani. Bakalım, ilerde görürüz artık. Selâmlar.

      Sil