17 Şubat 2020 Pazartesi

Soğuk savaşın ortasında (tam kitap)

    Senaryo: Jean-Luc Fromental, Çizim: Jean-Louis Floch, Renkler: Catherine Legrand, Baskı: Les Humanoïdes Associés/1984, Çeviri: SToktan.
  • Tepenin altında postal sesleri "Bruits de bottes sous la butte", Metal Hurlant #55/1980
  • Soğuk savaşın ortasında "En pleine guerre froide", Metal Hurlant #70/1981
  • Proximol'da kargaşa "Promiscuité sur Proximol", Metal Hurlant #76bis/1982
  • "Miranda", Metal Hurlant #79bis/1982
  • Herkese benzeyen adam "L’homme qui ressemblait à tout le monde", Metal Hurlant #92/1983
  • "Grigor Ivanov", Metal Hurlant #93/1983
  • Güzel zeplin "Beau dirigeable", Metal Hurlant #95/1984

Jean-Louis Floc'h ve Jean-Luc Fromental tarafından ön baskıları Metal Hurlant'da yayınlanan ve hemen ardından albüm haline getirilen kısa öykülerden oluşan bir koleksiyon olan pleine guerre froide, Tenten sonrası net çizgide Swarte ve Benoît doğrultusunu alan önemli bir yapıttır. Üstadlar bilinebilir nesnelerin bolluğuna rağmen garip bir şekilde yabancı kalan zamanları ve yerleri resmediyorlar bu hikâyelerde. Ultra yüksek hızlı trenler, şık takım elbiseler ve 1930'ların modernize edilmesinin yanısıra, modernist Le Corbusier yönergelerini ve 1960'ların Hiperrealizmini anımsatan çok amaçlı alanları bir arada kullanan kimi aşırı yaklaşımlara baş vuruyorlar. Hikâyeler popüler kültür üzerine dizginsiz spekülasyonlar üretir: Walt Disney aslında bir robottur, kahramanın günlük yaşamına benzerlik gazete ve reklamlarda komplovari şekilde yeniden oluşturulur. Bir Balmumu Heykel Müzesinin sahipleri gerçekte varolmayan benliklerinin modelleridir. Uzak bir gezegenin dekoru, hiçbir gerçekliğe atıfta bulunmayan soyut şekillerden kurgulanmıştır.

Nazizmin yeniden canlanması takıntısı, totaliter bir bilimsel toplumun ortaya çıkması endişeleri, geçmişte Hergé ve Edgar P. Jacobs tarafından aktarılan birçok korku, buradaki gerçeküstü öyküler için bahane oluşturur ve “postmodern” grafik tasarımlarla okuyucuyu kahramanlar kadar şaşkına döndürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder