14 Temmuz 2022 Perşembe

Kleopatra Makao'da

Mique Beltran, aylık Cairo dergisi tarafından yayınlanan yeni İspanyol çizgiroman dalgasının bir parçasıdır. Dünyanın dört bir yanında çılgın maceralar yaşayan Kim Novak ve Marilyn gibi Hollywood yıldızlarından ilham alan huysuz bir karakter olan Kleopatra ile tanındı.

Dergide 80'lerin başından itibaren uzun ve kısa hikâyelerle yer bulan Kleopatra, 1984'de "Macao" ile #26, #28, #30 sayılarda yayına gimişken direktör Joan Navarro'nun dergi ile yollarının ayrılması üzerine tamamlanamadan kaldı. Bunu takiben Navarro'nun kurduğu yeni ama 2 sayıdan fazla devam edemeyen Complot Revista'nın yayınevi bünyesinde 1987de 48 sayfa ve renkli olarak (çevirdiğim kitap) yayınlandı. Fakat ondan önce İspanyolcada bütünüyle tefrika edilemeyen hikâye Fransız Pilote Mensuel'in 1985 tarihli #136-#140 sayılarında "Cléopâtre à Macao" (Kleopatra Makao'da) adıyla tam olarak Fransızca yayınlandı.

Kleopatra'nın maceraları, 80'lerde ortaya çıkan en iyi çizgiromanlardan biri olarak kabul edilir. Hergé'in mirasından yola çıkan Mique Beltrán, çılgın bir tempo ve bol açı değişiklikleriyle sinemaya olan büyük sevgisini de gösteren bir pastiş geliştirmiştir.

*Merak edene sayfa 40/satır 2/ panel 1'den bir detay için dipnot:
"Bütün önyargılardan arındım.
Artık herkesten eşit olarak nefret ediyorum.
(W. C. Fields)"

2 yorum:

  1. Tek kelime. Blog tam itediğiniz gibi : Bilgi Hazinesi. Bunun yanında tam maceralar bir harika. Bu günlerde de aman dikkat. Sizin bilgilerinize (tabii Gabby'ye de) çok ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım 600 başlığa yaklaştık. 11 sene önce bu işe kolları sıvadığımda buralara varacağını hiç hesaplamamıştım. Kendi kendime 'nice yıllara' diyeceğim ama zaten cüz-î miktardaki izleyicimizin gitgide azaldığını göz önüne aldığımızda bu uğraşın yakında 'kendin çalıp kendin oyna'ya dönüşeceğini öngörmek mümkün gibi. Bakalım, hayırlısı...

      Sil