24 Temmuz 2011 Pazar

Kaplan sayı 7 - 1966

Kaplan Haftalık Mecmua
Sayı: 7 / 3.12.1966 / 28 sayfa / 100 kuruş
Kaplan Yayınları

Sahibi ve yazı işleri müdürü: Nejat Erhan
Kapak resmi: Samim Utkun
Kaligrafi: Nezih Dündar
Tercüme: Gültekin

Adından da belli olduğu gibi İngiliz Tiger'ın Türkiye versiyonu olarak düşünülmüş. İçerikte yer alan bantların çoğu da Tiger'dan alınma.

1966-67 - 1. seri 15 sayı,
1967 - 2. seri 20 sayı yayınlandı.

[ KAPLANI iNDiRiN ]

İçerik orijinallerini keşfetmekte epey zorlandığım bir yayın oldu,
tespit edebildiklerim aşağıda;

Brad Nolan, Demir Yumruk
Eric Bradbury(?)

Tiger and Hurricane (Fleetway) 1966 sayılarında yer alan "Brad Nolan, Champ of the Barbary Coast" veya "Brad Nolan, Around The World Champ" adlı dizi olduğunu düşünüyorum. Çizerini ise sadece bir Fransızca kaynakta Eric Bradbury (Cursitor Doom, Mytek the Mighty, The House of Dolmann, The Black Crow) olarak tespit edebildim.

Korkusuz Gladiyatör Olak
(Olac the Gladiator
Tiger and Hurricane
1957~1969)

Ruggero Giovannini ve bir süre de Don Lawrence tarafından çizilmiş uzun ömürlü bir dizi. Kaplan'larda yer alan bu örnek, Ruggero Giovannini çizgisi ve orijinali şubat 1965'de Tiger'da yayınlanmış.

Korkusuz Gladiyatör Olak'ın 4. sayfasının orijinalini de hemen yanına ekledim. Sayfanın sol yanının nasıl yukardan aşağı boydan boya doğrandığına dikkat edin.

Öldüren Oyuncaklar
(Toys of Doom
1965-1968 / Buster)
çizen: Solano Lopez
yazan: Tom Tully

"Toymaker" (oyuncakçı), zararsız oyuncakları, uzaktan kumandalı silah haline dönüştüren bir biimcidir. Fikirleri yüzünden bilim camiasının dışına itilmiş ve bunun üzerine insanlıktan intikam alma yemini ederek, ücra bir İskoç şatosunda kendisine katil oyuncaklardan bir ordu yaratmıştır.

İngiliz Buster dergisinde yayınlanan Toys of Doom, Arjantinli sanatçı Francisco Solano Lopez'in çizimidir. Öykü aynı adla daha sonra Eagle'da, The Terror Toys adı ile Jackpot'da, Threat of the Toymaker olarak da Smash!'da yayınlanmıştı.

Tanınmış sanatçı Lopez Buenos Aires'de başladığı sanat hayatına, askeri cuntadan siyasi nedenlerle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan bir çok Arjantinli sanatçı gibi Avrupa'da devam etmek zorunda kalmıştı. Madrid'te İngiliz Fleetway grup ile çalışmaya başladıktan sonra da Buster, Valiant, Smash!, Eagle, gibi İngiliz dergilerinde Galaxus: The Thing from Outer Space, Pete's Pocket Army, The Wizard of Football, World Wide Wheelers, The Drowned World, Janus Stark, Kelly's Eye, Raven on the Wing, Kid Pharoah, Ozzie the Loan Arranger, The Louts of Liberty Hall, Dark Angel, Toys of Doom, M.A.C.H. 1, Gargan, The Fugitive from Planet Scror, Britain AD 2170, Sweeper Sam, Stringbean and Hambone, Adam Eterno gibi büyük bir ürün listesi oluşturdu.

Lopez, 1990'larla birlikte erotik çizgiromana yönelmişti.


Kanlı Bıçak
(Blood  Knife)
(?)Alberto Giolitti

Tiger and Hurricane (Fleetway) 1966
Emin olamamakla birlikte, Kanlı Bıçak'ın, Turok'un en önemli çizeri (sayı 24'den 130'a) Alberto Giolitti'nin elinden çıktığı kanısındayım. O yıllarda Giolitti'nin İngiltere'ye de iş ürettiğini bilince pek şaşırtıcı değil.

Aşağıda Giolitti çizimi Turok sayı 39 ile Kaplan sayfa 19'dan birer kare karşılaştırması, o çirkin ayak ve bacağın ve hatta postun aynı elden çıktığını net olarak gösteriyor. ('Başka örnek bulamadın mı?' diyebilirsiniz...)
Gol Kralı
(Roy of the Rovers)
Joe Colquhoun (1927-1987)

Tiger and Hurricane'de 1966'da yayınlanan, Roy ve Rovers futbol takımının Avustralya macerası.

İngiliz çizgiroman sanatçısı Colquhoun'un en iyi bilinen işi, Battle Picture Weekly'de çizdiği "Charley's War" idi. Aynı zamanda 1970'e kadar uzun süre Tiger'ın kapağı da olan "Roy of the Rovers"ın ilk çizeri ve bir süre de yazarı oldu.

Tanınan diğer çalışmalarından bazıları; "Paddy Payne", "Saber, King of the Jungle", "Adam Eterno", "Football Family Robinson", "Kid Chameleon", "Zarga, Man of Mystery".

Canavar Tohumu (The Plants of Peril)
(?)Jesus Blasco

Lion'da 1965 yılında yayınlanan  bu küçük hikâyenin çizeri hakkında, bir İspanyol sitesinden elde edilen  veri doğrultusunda,  mr.yer6 arkadaşımla birlikte  İngiltere'deki en bilinen işi olan Steel Claw ile yaptığımız karşılaştırmalar sonucunda Jesus Blasco üzerinde üçlü ittifakla karara vardık.

*Aynı zamanda, 'The Plants of Peril' tesbitini de yapıp olayı çözen mr.yer6'ya teşekkürlerimle... Böyle daha pek çok muamma aydınlatacağız gibi görünmekte. :)

8 yorum:

  1. Tam arşivlik bir metin olmuş, Stoktan. İğneyle kuyu kazmaya eş değer bir çalışma. Meraklısına sunduğu bilginin ötesinde kaynağını ve çizerini bilmediğimiz bir çok çizgiroman için izi sürülmesi gerekli ipuçlarını da veriyor. 60 ve 70'lerin başında Türkiye'de yayınlanmış çizgiroman dergilerinin içeriklerinin aydınlatılması için nerelere bakmamız gerektiğini net bir şekilde görmek mümkün bu metinde. Dönem çizgiromanına ilgi duyan herkes adına teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlığın tarihine bakıyorum da neredeyse 1.5 sene olmuş. Yaklaşık bir haftamı almıştı bu araştırma, eksikler de hep kafamı kurcaladı durdu. 'Kanlı Bıçak' İngiliz tarama üstatları sayesinde halloldu sayılır. Geriye 'Canavar Tohum' kaldı. Onu da bulamazsam çatlarım vallâ.

      Şaka bir yana, merak insanı takıntılı hâle getirebiliyor bazen... Üstüne üstlük, o dönem İngiliz işleri çok uğraştırıyor gerçekten. Veriler çok yetersiz ve dağınık. Bilgi ve görgüyle ilişkiler kurarak, neredeyse bulmaca çözercesine çalışıyorsun. Ama sonuç almak da bir o kadar ferahlatıcı tabi. Sen de gayet iyi biliyorsun... :)

      Sil
  2. Kurcaladım biraz Canavar Tohumu'nu. Gözle muayene sonucu "The Plants of Peril" olarak teşhis edildi. Lion'da 1965 yılı içinde yayınlanmış. 684. sayı, 15 mayıs 1965'de başlamış, 701. sayı, 11 eylül 1965'de son bulmuş.

    Malesef çizeri hakkında veriye ulaşamadım. Çizgileri benzeştirip bir sonuca varabiliriz belki ilerde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yaşa! Dün indirdiklerimden o sayılar, fırsat bulup da hepsine bakamamıştım. Sen söyleyince hemen halloldu. Sağolasın...

      Bu arada akabinde ben de çizeri buldum sanırım. Sağlam isim çıktı; Jesus Blasco.

      İnanılır gibi bir şey değil, bütün internette bir tek benim zaman zaman faydalandığım ve güvendiğim bir İspanyol kaynakta var, "Unutulmuş Kahramanlar" başlığı altında, o da bir cümle ile, şöyle diyor;
      "The Plants of Peril, görünen o ki Jesus Blasco yada Jüpiter'den ergen uzaylı Jimmy tarafından çizilmiş." ('Jimmi from Jupiter', sayı 684'de 'Kötü Bitkiler'in hemen ardından gelen hikâye, amcam kafa buluyor.) :) Yani o da emin değil ama çizgiler arası benzetimle bu sonuca varmış.

      Blasco'nun İngiltere çizgileri, İspanya'daki işleri ile biraz farklı düşer. Bende var bir kaç örnek, onları bir bulup kendim de karşılaştırıp Kaplan başlığını tamamlarım artık sayende, netekim saat sabahın 04'ü olmuş. :D

      Sil
    2. Sana yazdıktan sonra hızımı alamayıp Blasco ismine ulaştım ben de, ama Jimmi from Jupiter Blasco olarak kesin teşhis edilse bile Plants of Peril o kadar berrak değil gibime geldi. Sonra Blasco'nun UK Comics adına yaptığı işlerin listesini buldum, orada da Plants of Peril yok. Salim kafayla incelemek için sabaha bırakmıştım konuyu. Steel Claw'daki çizgilerle epey örtüşüyor canavar tohumu. Galiba daha fazla şüphelenmek için neden yok. Sen de onay verdiysen konu çözülmüş demektir.

      Sil
    3. Tebeosfera'da benim çevirdiğim kadarıyla, bunu Blasco çizmemişse Jüpiterli Jimmi çizmiştir diye dalga geçiyor yazar. Aslında bir kenarda kalmış ufacık bir hikâye bu. 11 sayı sürmüş, herhalde 22 sayfa. 684. sayıda başlayıp, 694'de bitiyor. Böylece bu hikâye üzerine en çok lâfı da biz etmiş oluyoruz hani. :)

      Ben de Steel Claw ile karşılaştırdım, senin de kanaat getirdiğin gibi ciddi benzeşiyorlar. Resmi kayıt bulamayacağımıza göre, öyledir diyeceğiz artık.

      Sil
  3. iyi ki "694" diye düzeltmişsin son sayı ile ilgili bilgiyi. hemen kontrol ettim elimdeki lionlardan. 701 nedense 3 adet var elimde ve hepsi farklı farklı. sonradan nedenini anladım. ingilizler yayın sürdüğü sırada dergilere numara vermemişler, verilen numaralar da tarama işlemini yapanların marifeti. demek ki, zaman içinde kestirim yoluyla 3 ayrı tarayıcı 3 farklı numara vermiş bu sayıya. sadece bir tanesi doğru olabileceğine göre arşivimde bir düzenleme yapmam gereği ortaya çıktı böylelikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir çok ingiliz dergi numarasız, Lion, Valiant gibi. Taramacıların elinde hazırladıkları tarihe göre sıralı listeler var sanırım, geçende Look-in listesi gördüm. Ama yine de zaman zaman hatalar oluyor.

      Sil