İlk Tenten sinema filmi 'Tenten ve Altın Postun Esrarı' (Tintin et le mystère de la Toison d'Or), 1961 tarihlidir. Benim sevdiğim bir filmdir ama umumi kaanatin pek bu yönde olduğunu söyleyemeyiz.
Bizim için bir özel önemi de filmin ilk 25 dakikasının İstanbul'da çekilmiş olması. Kaptana vefat eden eski bir dostundan miras kalan tekneyi teslim almak üzere kahramanlarımız İstanbul'a gelirler. Bol turistik arkaplan eşliğinde çekilen bu sahnelerden sonra hikâye Yunanistan'da devam eder.
İşte yukarıda gördüğünüz ilk kapak, bu çalışmanın film-albümünün kapağı. Kapakta kullanılmış olan kaptanın nargilesiyle poz verdiği filmden alıntı enstantane ise daha sonra bir homaj olarak çizilmiş ve sanatçısının kim olduğu uzun zaman bilinmeyen, filmle aynı adlı çizgiromanın daha sonra çizerinin adıyla yayınlanan bir baskısında da kapak resmi olarak değerlendirilmişti (üstte, sağda). Sanatçı
Pascal Somon bir çok Tenten parodisine de imza atmış bir Fransız çizer. Bu çalışmasında çizgiromanı filmin senaryosuna tamamen sadık kalarak kaleme almış ve kitap önce siyah-beyaz, daha sonra da renklendirilmiş olarak basılmıştı.
Gelelim şimdi hikâyenin ikinci faslına. Pascal Somon'un Çizgiromanının kapağında, sol alt köşede zorbelâ okunabilinen bir imza göreceksiniz:
Hekimoğlu... Kim bu 'Hekimoğlu'? Hekimoğlu, sözkonusu filmden esinlenerek 'çizilen' yerli imalât "
Tenten İstanbul'da"nın kapağını çizen sanatçı. Bu korsan Tenten, filmin başlangıç fikrini koruyarak eldeki 'materyal' elverdiğince senaryoya kısa mesafede sadık kalınabilinmiş bir çalışma ve
Burhan yayınevi tarafından 1962'de yayınlanmış. Bu ilk ve orijinal kapak çiziminde Hekimoğlu'nun imzasını görmek mümkün.

Onun yanındaki yine Hekimoğlu imzalı aynı resimli kapak ise Fransız arşivciliğinin net bir örneğini bize gösteriyor. Bu kapağa iyi bakın arkadaşlar. Bu kapak korsan Türk Tenten'i
Tenten İstanbul'danın Fransızca baskısı '
Tintin à Istanbul'un kapak resmidir. Adamlar Tenten olsun da isterse çamurdan olsun deyip yayınlıyorlar.Hekimoğlu'nun bu namlı çalışması, 2010 yılı Tenten takviminde de Temmuz resmi olarak yer almıştı.
* Özgün Uysal beyin katkısıyla ve kendisine teşekkürlerimle, Hekimoğlu mahlâsın sahibininin ve dahî sahte Tentenlerin çizerinin Merhum Ali Recan bey olduğunu memnuniyetle ilâve ediyorum. Rahmetlinin uzmanlık alanı idi ne de olsa. :) (*Hekimoğlu bir yana ama Sahte Tentenler ile ilgili olarak başka kayıtlarda Şahap Ayhan isminin geçtiğini de not düşelim.)
* Bu çalışma sırasında bir adet "başıbozuk"un (bachi-bouzouk), filmde olduğu gibi Pascal Somon'un homajında da yer aldığı ortaya çıktı. Bu önemli gelişmeyi de es geçmeyelim. :)