28 Temmuz 2015 Salı

Dr. Jeckyll - Trillo & Altuna

4 yorum:

  1. Demek ki sokaklar dünyanın her yerinde Mr.Hyde ile kaynıyor... Bu fenomenin ortaya çıkışını sağlayan iksir direksiyon simitinin hipnotize edici etkisi olsa gerek. :) İlkel benliğe dönüştürücü bir katalizör!

    Aslında kendine ait olmayan bir gücün sorumluluğuyla baş edememenin doğal sonucu gizli tutulan yüzlerin ortaya çıkması galiba...

    Hikaye, çabuk akla gelebilecek bir fikre dayanıyor olsa da, "yapan düşünenden öndedir", malum olduğu üzere... Trillo ve Altuna basitte güzeli yakalamış, yani zor olanı başarmış.

    Çizgiroman deryasından bu güzelliği bulup çıkarmak da az şey değil hani...

    Teşekkürler Süheyl...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. R. L. Stevenson o gotik fantezi hikâyesiyle insan doğasındaki bu çatlağı öyle güzel analiz ve sembolize etmiş ki, rahmetli bugün varolsaydı en çok o gülerdi herhalde trafikteki hallerimize. Bizim üstatlar da dediğin gibi, olayı iki sayfada son derece basit ve sade özetleyivermişler. 'Modern' insanın kronik dertlerinden biri de bu. Direksiyon başına geçtiğinde bunu az veya çok hissetmeyen var mıdır acaba?

      Bu arada, hikâyeyi (muhtemelen) Arjantin baskısı "Historias Cortas"ında (Kısa hikâyeler) bulmuştum, daha çok malzeme var orada :), fakat ilk baskısı neredendir henüz keşfedemedim. Bulunca yazacağım onu da...

      Sil
  2. Trillo bu öyküyü bir İstanbul seyahati dönüşü, şehir trafiğinden kendini uçağa attığında oh, bitti nihayet deyip şükür niyetine kaleme almış olmalı. :)) Trafikte yaşanan anlık kişilik bölünmesine gönderme yapan bir kamu spotu da vardı yanlış hatırlamıyorsam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de, ya İstanbul ya da Roma dönüşünde akletmiş olmalı. Roma da yakın zamanlara kadar bizden farksızdı, şimdi nasıl bilemiyorum ama... Anadolu yakasında ben daha iyiyim gerçi, uzun süredir de (yaklaşık 15 yıl) bu türden krizleri yaşamamak için Rumeline geçmiyorum. Böyle daha iyi... :)

      Sil