28 Mayıs 2016 Cumartesi

Mesele Teknik - Hernu & Bucquoy, 1985

* Guynemer'in "Gece Uçuşu"nda dediği lâf, aslında Antoine de Saint-Exupéry'e ait, tıpkı "Gece Uçuşu" (Vol de Nuit) gibi. Zaten Georges Guynemer de yazar falan değil, birinci Dünya Savaşının ünlü pilotlarından biri. Sonra, yazarın sarfettiği söylenen cümle ise aslında yine Exupéry'nin "İnsanların dünyası" (Terre des Hommes) adlı kitabında yer alıyor. Tam olarak şöyle; «Benim yaptığımı, inan olsun, hiçbir sersem ömründe yapmazdı.» Mini-hikâyemizin Felemenkçe baskısında Guynemer'in düzeltilip Exupéry yapılmış olduğunu ama Vol de Nuit'in aynen kalmış  olduğunu da görüyoruz (yani ben görüyorum). Ve ayrıca bu iki Fransız arasındaki tek benzerliğin (veya irtibatın) sadece her ikisinin de (Fransız) pilotluğu ile sınırlı olduğunu düşünürsek acaba bu hata (veya dalgınlık) aslında Bucquoy'un sırf bana bu yazıyı yazdırmak için senaryosunda yapmış olduğu bir hınzırlıktan mı ibaret diye düşünmekten de geri duramıyoruz... (Allalla, nereden çıktı şimdi bu! Başka işin mi yok kardeşim, bas şu 'Yayınla' tuşuna da git bi çay koy, uzatma.)

6 yorum:

  1. Böyle küçük hınzırlıklar da olmasa ne tadı kalır hayatın? Hayat çok enteresan birkaç gündür Kale'yi, Gece Uçuşunu falan yeniden okuyup Küçük Prensle nokta koymak düşüncesindeydim, üstüne haber okuyayım diye bilgisayarı açtım ve bu yazınızı gördüm. Elinize sağlık, bu blogu kitaplaştırmak gerekecek bir gün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün belki o da olur, belki hoş da olabilir. :)
      Exupery defalarca okunabilecek bir anlatım lezzetine sahip eserler vermiş gerçekten. Bence de yeniden okumakta fayda var.

      Sil
    2. Ne yazık ki çizgiye bu kadar yabancılaşmış bir ülkede bir yayınevi çıkar da basar mı bilmiyorum ama bu yazılar bir kitap altında derlenmeli. Ne kadar artık herşey dijitale kaysada ben biraz eskikafalılıkla belki de, noktayı kitapla koymak gerekir diye düşünüyorum

      Sil
    3. Kâğıdı her platformda ortadan kaldırabiliriz ama kitabın bu kapsama girmesi çok uzun zaman alacaktır kanaatindeyim. Mevcut birikiminin büyüklüğü kadar bunda kitabın nesne olarak ifade ettiği anlam da söz konusu. Pek kolay vazgeçilebilir görünmüyor, en azından şimdilik. :)

      Sil
  2. Böyle kısa hikayeler hele hele çizimide bu güzellikte olursa cezbediyor insanı. Keyifli paylaşımların için teşekkürler Stoktan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle özel sanatçılar elinden olunca, iki sayfa çok şey ifade edebiliyor Mehmet bey. Çok sevdiğim bir çift bu üstatlar. Aynı kitaptan bu 3. hikâye oldu. Poşetlenmemize neden olmayacaklarıyla zaman zaman devam etmek istiyorum.

      Sil