29 Eylül 2017 Cuma

Spiru ve Balon Adamlar - Franquin & Roba





🐕
Spiru ve
Balon Adamlar

"Spirou et les Hommes-bulles"
ilk baskı: Le Parisien libéré (1958)

Cep Boyu
"Les Petits Formats"
ilk baskı: Le Parisien libéré (1958)
ikinci baskı: Le journal de Spirou 1273 - 1302 (1962).

Yazan: André Franquin, çizenler: Franquin ve Jean Roba, Fransızca aslından çeviri, düzenleme: SToktan

Daha en başında 'Müren Yatağı'nın devamı olduğu izlenimini veren hikâye aslında sağlam bir içerik ve kahramanları devralarak yeni bir serüvene 'yelken' açıyor. Balon Adamlar, Spiru dergi bünyesinde hiç yer almayıp, sadece Le Parisien libéré adlı gazetede yayınlanmış olmasıyla bir fark da yaratıyor.

Devamındaki Cep Boyu adlı hikâye ise, yine (çevirinin son sayfalarında bir örneğini göreceğiniz gibi) aynı gazetede yayınlanmakla birlikte, 1962'de her nasılsa Spiru dergide de okuyucusuna ulaşma fırsatı buluyor. 1965'de ise bu iki güzel hikâye her zaman olduğu gibi Dupuis tarafından tek albümde toparlanıyor.

Yvan Delporte (yazar ve Spiru derginin baş editörü), André Franquin, Liliane Franquin ve Jean Roba, Peyo'nun 50nci yaş gününde.
/1978

*Spiru Türkçeleştirmeleri hususunda bizi iyi gaza getiren Mehmet Dal arkadaşıma hediyemdir.

6 yorum:

  1. Muhteşem olmuş,çok teşekkürler üstad.Zan edersem 12. sayı olan "Le nid des Marsupilamis" (Marsupilami'nin Yuvası) da Türkçe yayınlanmadı.Sıradaki bu olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada, bibliyografyadaki eksiğimi de hatırlatmış oluyorsunuz. Teşekkür ederim. Evet bizim yayıncıları pek enterese etmemiş olacak ki, ekini basıp yuvayı es geçmişler. Bu durumda, İngilizcesi de olmadığına göre, Spiru sırasında görünen o sayı olacak. Fakat bu yorucu işten sonra Manş tünelini geçip, adada daha az zahmetli bir uğraşıya kolları sıvayacağım. Devamında da Straponten, Spagetti, Bobo ve Tif ile Tondu var. Spiru'yla Fantazyoyu epey bekletmek gerekecek gibi.

      Sil
  2. Keyifsiz günlerimizin en keyifli olayı bu güzel Spiru
    sayısı oldu. Her ne kadar yeni sayısını çok beklememiz gerekse de teşekkürlerimin eşliğinde hemen okumaya başladım. Ellerine sağlık, Straponten, Spagetti, Bobo ve Tif ile Tondu için şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayaklarımız yere basmaya devam ettikçe daha nicelerine, hayırlısıyla diyelim. :)

      Sil
  3. Teşekkürler emekleriniz için, yeni neslin sadece çizgifilm olarak bildiği bu kahramanları hasretle takipteyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni nesil Spirular basıldı 5~6 adet gerçi ama eskilerinin yerini tuttuğunu söyleyemem. Dediğiniz gibi, çizgi filmini daha çok biliyor olsa gerek çocuklar, gençler.

      Sil