11 Eylül 2024 Çarşamba

Biraz tiyatro...

"Imbroglio" / 1992
Yazan & çizen: Lewis Trondheim
Çeviri: SToktan
Yayıncı: L'Association
Koleksiyon: Patte de Mouche




Trondheim bir dahi. Ne zaman bir eserini okusam beni şaşırtıyor. Düşük fiyatlarla temin edebileceğiniz küçük boyutlu kısa hikayeleriyle, yazarları anlatımlarında ve çerçevelemelerinde alışılmadık formatlar kullanmaya zorlayan Patte de Mouche (Sinek patisi) koleksiyonunu gerçekten seviyorum. Bu iyi bir temel fikir.

Bu hikâyede de Trondheim bizi sırrı olan bir olaya götürüyor, hiçbir şey öngöremeden bizi her yöne sürükleyecek çok sayıda kıvrım ve dönüşle. Bir dedektif hikayesinin sonu gibi birbirini takip eden ama her biri tamamen tahmin edilemez olan bu dönüşler, gayet şaşırtıcı bir sona kadar olasılıksız ve çılgınca fikirleri bir araya getirerek hızlı bir tempoda ilerliyor. Ve dahası, fena halde komik!

"The Bloody Olive" (1997)
Yöneten: Vincent Bal / Yazanlar: Vincent Bal, Lewis Trondheim (öykü)
Kast : Veerle van Overloop: Mylène / Frank Focketyn: Werner / Gene Bervoets: Sam / Guy Dermul: Polis.
Bir kısa kara film klasiği, belki de her zamankinden bir ya da iki fazla sürprizle. Mylene ve Werner Noel için hazırlanırken Sam ziyarete gelir. Sırlar açığa çıkar, suçlar işlenir, ihanetler ikiye, üçe katlanır, cinayetler birikmeye devam eder ve kimseye güvenilmez. (Bir tavsiye: önce kitabı okuyun.)

1 Eylül 2024 Pazar

Kopyacı olmuş pop art yıldızı!

Hayalet Dergi için çalışmaya başlayıp yarım bıraktığım bir işti bu, boşa gitmemeli diye düşündüm. Çizgiromandan pop art resme bir (bir çok) disiplinler arası çapraz intihal dosyası. Vak'a maduru çizgiroman sanatçıları çok sayıda ama olayın faili bir kişi. Adı Roy Lichtenstein (1923-1997). Önemi, elde edilen haksız kazancın büyüklüğü (toplamda yüzmilyonlarca dolar) ve bu yolsuzluğun sanat(!) çevreleri tarafından neredeyse hiç umursanmamış olması. Eh, kapitalizmin ruhuna da bu yakışır, değil mi zaten, ne kadar büyük götürürsen ö kadar düzenin kanatları altında korunursun, suçun-kabahatin hoşgörülür hatta gözmezden gelinir.

Aşağıdaki sayfa makaleyi tanımlayan bir örnekten yola çıkılarak hazırlanmış başlık çalışması: Üstte Lichtenstein'in eseri(!), "Ohhh... Alright...". Altında ilham kaynağı, Tony Abruzzo (1916-1990)'ya ait olan, 1963 tarihli DC Secret Hearts #88'de yer alan "Escape from Loneliness" adlı 7 sayfalık öykünün 4. pano / satır 2 / orijinal 2. panel. Onun sağında ise Christie's müzayede salonunun satış ile ilgili kaydı: 42.642.500 $...


Üstteki iki fotograftan hangisinin hırsızı gösterdiğini anlamak zor sayılmaz. Lichtenstein'in Abruzzo'ya musallat oluşu bundan ibaret değildir. Tahminimce bir düzine kadar olan intihal arasından, kaynağını kesin tesbit ettiklerimden bazıları aşağıda:

Tony Abruzzo'nun Secret Hearts #83'teki (Kasım 1962) Run For Love! paneli Lichtenstein'in "Hopeless"ına kaynaklık etmiştir.

In the Car için kaynak Tomorrow and Tomorrow, Girls' Romances #78 (Eylül 1961) idi.

Tony Abruzzo'nun Secret Hearts #83'teki (Kasım 1962) Run for Love! açılış sayfası 1963 tarihli "Drowning Girl"e kaynaklık etmiştir. Resim New York City Modern Sanat Müzesi'nde.

Devam edeceğiz...