8 Kasım 2012 Perşembe

Otobüs II - Paul Kirchner


Arkadaşım Filmografi'ye cevap yazarken söz edince, bu güzel bandı da niye çevirmiyorum ki diye düşündüm.
Dizinin son bandını oluşturuyordu. Çok iyi bir bitiriş.

* Komüterist: 'kitle taşımacılığında kullanılan araçlar sistemi' gibi bir anlamda kullanılmış. (Commuter: kitle taşımacılığı yapan şahıs ya da araç)
* 'THE BUSES, TO SMASH THE BOSSES!!' 4. karedeki otobüsler ve patronlar arasındaki ses benzerliği güme gitti tabi, siz öyleymiş gibi yapın artık. :)

4 yorum:

  1. Çizgilerdeki otobüs tipik bir Amerikan modeli olduğğu için herhalde, bu öyküleri insanların zihnini bir noktadan bir noktaya taşıma gücüne sahip sisteme eleştiri olarak görme eğilimiydeydim. Gözlüklü tiplemenin ise, dayatılan sistem karşısında çaresizlik ve korkmuşluğu hicvetmek için aracı kılındığı şeklinde yorumlamıştım.

    Komüterist Manifesto'dan sonra bir daha gözden geçirmek gerekiyor galiba bu izlenimlerimi..

    Teşekkürler Stoktan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yorumun gözden geçirmeyi gerektirecek bir hâl arzetmiyor, pek çelişen bir şey de yok aslında, Otobüsün uzun yolculuğu boyunca Kirchner'in hep aynı noktadan baktığını sanmıyorum. Ayrıca bu son bandı da ideolojik bir duruş olarak algılama eğiliminde değilim doğrusu. Bakışının yakınlığı açık ama sanatçı esnekliği ile bir son noktada mizahî paralellik kuruş da söz konusu olabilir.

      Her ne hâl ise müthiş doğrusu. :)

      Sil
  2. Sayın Paul Kirchner'in, otobüsler konusunda, takıntıları olduğunu düşünüyorum. :)
    Çok teşekkürler üstadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ~55 Band ürettiğine göre, bu da dikkate alınması gereken bir olasılık. Netekim, sanatta takıntı faydalı bir etkendir. :)

      Sil