17 Temmuz 2016 Pazar

Hayalet - Falk & Barry


Yine bir ustalara selâm durma çalışması. Seymour "Sy" Barry'nin usta kalemiyle gerçekçi çizgilere bürünen iki adet Lee Falk, 'The Phantom' hikâyesi. Türkçede her biri en az 4~5 kere Kızılmaske olarak yayınlanmış olan, herkesin hatırlayacağı eserler tabii.

The Phantom S091 - Rex and the Little People, 1973
The Phantom S092 - The Golden Wood, 1973

Orijinal gazete bandları siyah-beyaz olan hikâyeleri "madem tekrar çevireceğim, hiç değilse Renkli-Türkçe olsun" diyerek, iyi renklendirilmiş ve orijinal Sunday çizimlerine sadık (kesilip biçilmemiş) bir İspanyol baskıya biraz da emek katıp toparlayarak çalıştım. Tek kusuru düşük çözünürlüklü olması fakat, kimi arkadaşların yaptığı gibi, 'büyük ekranda' okumuyorsanız sorun  olacak gibi görünmüyor.


Adlandırmaya gelince, İsveç'de Fantomen, Norveç'teFantomet, Finlandiya'da Mustanaamio (Kara Maske), İspanya'da El Hombre Enmascarado (Maskeli Adam), bizde ise renk körü yayıncıların garip tercihi ile Kızılmaske olan ve yerlilerle kimi gerzek beyazları "The ghost who walks" diye aldatmasından öte süper güçleri olmayan, sapına kadar oryantalist bu çok sevdiğimiz süper kahramanımızın İsveç ve Norveç'te olduğu gibi özgün ismine sadık kalarak bir fark yaratayım endişesinden kaynaklanmaktadır Hayalet... Severseniz, ileride devam etmek arzusuyla.
[ BENGALi'DEN SEVGİLERLE ]
Günün anlam ve önemine binaen 
* D163 The Man-Thing 1988 / "İnsan Yapımı", Kızılmaske #22 (2015, Büyülü Çizgi), ilk ve tek Türkçe basımı.
"Hayalet darbe ve darbecilerden hiç hazzetmez!..." Bir diğer eski orman deyişi.

3 yorum:

  1. Kızılmaske'nin ülkemizde Fantoma adı ile de yayınlandığını biliyor musunuz? 1980 yılında "Bandırma'nın Sesi" adlı bir dergi çıkartmıştım. Tesadüf bu ya, dergiyi bastırdığım matbaada Kızılmaske'nin Fantoma adı ile Türkçeleştirilmiş çinko klişeleri vardı. Matbaacıdan rica edip bu seriyi de dergiye ekletmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelime anlamı olarak farklı bir şey ifade etmeseler bile, Bizim Amerikalının Fransız haydutu ile pek bir ortak tarafı yok tabi, maskeler dışında. :) Çizgi kahramanlar hemen her ülkede ama herhalde en çok bizde ad değiştire değiştire kimlik bunalımına girmişler o vakitler. Kime ve hangi zamana ait bir çalışmaydı acaba, siz de bilmiyorsunuzdur herhalde?

      Sil
  2. Falk and Barry yani Lee Falk ve Sy Barry ortak imzalıydı.

    YanıtlaSil