24 Temmuz 2016 Pazar

Kırmızı Başlıklı Kız - Pilote Annuel, 1974

Pilote 1959-1989 yılları arasında yayınlanan önemli bir Fransız çizgiroman dergisiydi. Tarihçesinde dikkati çeken birkaç nokta ise şöyle:
* Yaratıcıları arasında René Goscinny (direktör), Albert Uderzo (sanat direktörü), François Clauteaux, Jean-Michel Charlier (şef redaktör) gibi ünlü isimler bulunan dergi 1960'da Dargaud tarafından satın alındı.
* 1965'de "Le Journal d'Astérix et Obélix", (Asteriks ve Obeliks'in Dergisi) altbaşlığı atan dergi, bunu 1970'de "Le Journal qui s'amuse à réfléchir", (Düşünmeyi Sevenlerin Dergisi) olarak değiştirdi.
* Başlangıçta gençleri hedefleyen haftalık dergi olan Pilote, zamanla daha yaşlı izleyici kitlesine hitap eder oldu, özellikle de 1974'de aylık yayına geçtikten sonra...
* 1986'da yine aylık Charlie ile Pilote & Charlie adı altında birleştiler.
* Pilote 1988'de tekrar geri döndü fakat piyasada yaygınlaşan kriz nedeniyle ertesi sene kaybolup gitti.

Not: Aşağıda bahsi geçen Pilote Müzesi (Musée Pilote), derginin her sayısında yer alan ve bir çoğunda ünlü ressamların tarzlarını çağrıştıran, dergi çizerlerinin ürettikleri mizahî illüstrasyon sayfasıdır (genellikle arka kapak).
Bir diğer not: Sayfalarda yer alan tek bir cümle var: "Tire la chevillette et la bobinette cherra!". Charles Perrault'un 1697 tarihli kitabındaki anlatımında yer alan ve artık sembolleşmiş bir cümle. İngilizler şöyle çeviriyor: "Pull the bobbin, and the latch will go up." Ben de düzayak, "İpi çek, kapı açılır!" diye uygun gördüm.
Son bir not: Henri Rousseau'nun hukuk öğrenimi yaptığı ve Paris'e geldikten sonra, Oktruva Ofisi'nde (Oktruva vergisi, ticaret amacıyla şehirlere dışarıdan getirilen mallardan alınan giriş vergisi.) çalıştığı için de "Le Douanier" (Gümrükçü) diye lâkabı olduğunu burada öğremiş oldum.


Kırmızı
Başlıklı
Kız
Pilote Müzesi çerçevesi bağlamında baktık ki, bir çok sanatçı çizgiromanı hiç denememiş. Dostumuz Jean Ache sağolsun, artık o da hâlloldu ve bu ünlü acemilerin gerçekleştirdikleri deneme sayfalarını sizlere sunmaktan mutluluk duymaktayız. Eğer sizce bu çalışmalar başarılı ise bize bildirin, ne de olsa bu gençleri cesaretlendirmek lâzım.

2 yorum:

  1. Ustalardan Storyboard geçişi gibi muhteşem bir çalışma, teşekkürler Stoktan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar taklit de olsa, Jean Ache'nin becerisi takdire şayan...

      Sil