Slinky_616 paylaşmış, çok sevdim. Ben de sizlere aktarmak istedim.
Fotograf, 'The Avengers' sezon 4, bölüm "Tarih Duygusu"ndan. St. Bodes Academisinde, Mrs Peel sınıfta masaları kontrol ediyor ve 15.mayıs.1965 tarihli, kapağında Robot Archie'yi gördüğünüz Lion dergisini karıştırıyor. (Bu sayı aynı zamanda geçenlerde keşfettiğimiz 'bizim Kaplan' dergisindeki 'Canavar Tohumu' hikâyesinin orijinal yayınının (Plants of Peril) ilk sayısı.)
Dizinin bu bölümü derginin yayınlanmasından yaklaşık sekiz ay sonra, ocak/şubat.1966'da çekilmiş.
Aslında Medya sektöründe Amerikalıların liderliği ele geçirmeden önceki son döneme tanıklık eden bir fotograf bu. Özellikle TV alanında halen İngiliz üretimi diziler gündemdeydi ve 70lerin sonlarına kadar da böyle devam etti diye hatırlıyorum. Yine çizgiroman ve çocuk dergiciliği konusunda da Amerika'nın önündeydi İngiltere. Elbette pazar ülkelerden biri de bizdik. 60ların ortalarından 70lerin ortalarına kadar da sürdü pazar konumumuz. Bazen, keşke Amerikalılar liderliği hiç ele geçirmeselermiş, derim. O günlerin anılarının tatlığından herhalde. :)
YanıtlaSilEvet, bizim için birazda nostaljik gerekçeler de geçerli böyle hissetmemizde. Amerika her şeyde olduğu gibi kültürde de olayı endüstrileştirip, ticarî mantıkla ele aldığı için, pazarı ağır bir ürün bombardımanına tâbî tutup ele geçiriyor. Bu arada çok iyi işler ürettiklerinden daha çok, seviyesiz işlerle ciddi de bir kirliliğe yol açıyorlar. Biz de o kirlilik içinde el yordamıyla bir şeyler aranıyoruz.
SilHep hayıflanmışımdır, çok iyi, karakterli çizgilere sahip bir çok genç sanatçının, DC veya Marvel'e kadrolu transferlerinden sonra o özgün çizgi yapılarından feragat edip, çarkların bir parçası haline geldiklerini gördükçe.
Tabi sermaye çok akıllı, baktı ki nitelikli işlerin de getirisi var, sinemada bağımsızlara para yatırmaya başladığı gibi, ÇRda da Vertigo, Epic gibi alt kollar oluşturup, sanatın da ekmeğini yemeyi ihmal etmedi. Bu da işin iyi tarafı...
Aslında Avrupa üzerindeki Amerikan kültür istilâsı 70'lerden beri tartışılagelen bir konu hep. Bir de işin en kötü tarafı var. İstilânın sonunda piyasası daralan Avrupalı sanatsal ürünlere para yatıran yapımcılar, çareyi Amerikan tarzına benzemekte buldular. Bunda da belli bir başarı yakaladılar ama korkunç bir kültürel toprak kaymasının altında kalınması bahasına. Bu bizim henüz oluşmamış sektörlerimizde bile görülüyor.
Bu açıdan ele alınca itirazlarımız haklılık kazanıyor. Artık 'The Avengers' kalibresinde diziler çekilmiyor. Lion 74'de bitti, Valiant 76'da.
Alışmakta zorlanıyoruz yeni duruma. Belki hiç alışmamak lâzım... Yoksa yaşlanıyor muyuz ne?
Değerli dostlar mr.steed ve mrs.peel'in 2012 6 sayısının linki burada buyrun biraz nostalji takılın.Ayrıca söyleyeyim benim çocukken severek izlediğim dizilerdendi.Tıpkı uzayyolu,uzay 1999,görevimiz tehlike gibi o yıllar unutulmaz ama internet sayesinde bunların br kaç bölümnü de olsa bulup indirip sakladım.Bizler harika bir dönemin son şanslı çocukları olarak yaşayacağız.
YanıtlaSilhttp://filepost.com/files/64e7cb2e/Steed_and_Mrs._Peel_1-6_2012_Minutemen-DTs.rar/
serdary67
Uzay 1999'un ilk 28 bölümünü topladım, ara sıra seyretmek iyi oluyor gerçekten.
SilVerdiğiniz link, 1990,91'de yayınlanan Ian Gibson işlerinin 2012'de Boom tarafından tekrar basımı. Harika çizimlerdir, Ian Gibson hayranlarını mest eder.