5 Nisan 2015 Pazar

Hint Domuzu Cheapy - Al Columbia

"Hint Domuzu Cheapy" (Cheapy the Guinea Pig)
Al Columbia 2000

Gerçek hint domuzu böyle bir şey
Nabokov'un sözü edilen kitabı "Karanlıkta Kahkaha", rusca orijinal basımı 1932 tarihli "Kamera obskura" adlı "acımasız" bir kara roman. 1938'de eserin ingilizce yayınlanmasından önce (Laughter in the Dark) yazar kimi düzeltmeler ve çıkarmalar yapmış. Bu iki farklı metin arasında ana karakterlerin isimleri bile birbirinden farklı. Cheapy, bu yeniden yazım sırasında güme giden bir canlandırma karakter ve farklı işlere imza atmış amerikalı çizer, illüstratör Al Columbia'nın elinde böyle hayat bulmuş (yukarıda ve aşağıda).

"Jack Asla Uyanmadı" (Jack Never woke Up)
Al Columbia 1996

2 yorum:

  1. Yüksek derecede radyoaktivite bulaştırılmış yiyeceklerle beslenenen deney hayvanlarının ölüm şekillerinin araştırılması, kanserli hücrelerin farelere zerkedilerek uzak organ metastaz sürelerinin hesaplanması filan hadi diyelim bilimsel çalışmalar da, kozmetik sanayi laboratuvarlarında tavşanların göz-kaş kalemi, maskara, far, rimel gibi kozmetiklerle körleştirilerek, kör edecek alt-üst sınırı tesbit araştırmaları hangi bilimsel çalışmaya giriyor?

    Ne safmışım arkadaş, kaz tüyü dolgu malzemeli mont, yorgan, yastık gibi ürünlerdeki tüylerin, eti için kesilen kazlardan elde edildiğini düşünürdüm, meğer arka planında vahşet diz boyuymuş. Hayvanın canlı canlı tüylerini yol, parçalanan deriyi yine hayvanın canhıraş bağrışları arasında iğneyle dik… sonra tüyler uzayınca aynı şeyi defalarca yine tekrarla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayvanlar üzerinde ifrâda varabilen bilimsel çalışmalara bir kara mizah sayfasıyla çimdik atan Al Columbia'ya tekrar selamlarımla... :)

      Kanada'da fok katliamı, Japonların yunus katliamı ve daha neler neler. Tabi fazla yadırgamamak gerek. İnsanoğlu kendi türüne karşı bile inanılmaz gaddarlık uygulayabilen, aslında pek de zannedildiği kadar 'gelişmiş' olmayan bir yaratık. Günümüz koşullarında bir ölçüde görünür ve rahatsız edici olan saydığımız türden örnekler vicdanları az da olsa sızlatıyor ama pek çok insanın seslendirmediği gerçek bakış açısının "göz görmeyince gönül katlanır" türünde olduğu da aşikâr.

      Aslında bilimsel araştırmalar boyutundaki kabul edilebilir hayvan deneyleri bu işin oldukça küçük bir kısmı. (Yukarıdaki hikâyemizde sözü edilen türden ve II. dünya savaşı sıraları Almanların yahudi ve çingenelere, japonların da çinlilere uyguladıkları akıl almaz sözde bilimsel zalimlikleri de hatırlayarak) Sanayide ve tüketim malzemesi olarak kullanma amaçlı yapılan toplu hayvan kıyımlarının hâlâ haddi hesabı yok.

      Balina gibi muhteşem bir canlıyı her türden kısıtlamalara rağmen, bütün BM'in gözünün içine baka baka öldürmeye devam ediyorlar ya, başka nedir bilmiyorum. Tamam, türümüz etobur ama bunu da başka türlere karşı böylesi bir kıyım mekanizmasına dönüştürmeye ne gerek var, hele günümüz koşulları gözönüne alındığında?

      Sil