26 Aralık 2017 Salı

Trasmoz: Aragon'un Lânetli köyü.

"La Bruja Galga" Bang! Trocha #2 / 1977 - yazan: Felipe Hernández Cava, çizen: José Cánovas, çeviren: SToktan

İspanya'da, Aragon'da bir köy Trazmos. Bugün cadılarıyla biliniyor. 13. yüzyıldan itibaren Avrupa üzerinde gezen hurafe salgınlarından birinin kurbanı olmuş bir köy. Casca, Dorotea, Galga teyzeler de köyün en bilinen cadıları. 1511'de papanın emriyle kilise tarafından lânetlenen gariban köy, yetmemiş bir de aforoz edilmiş. Daha hoş tarafı, lânet ve aforozun hâlâ kaldırılmamış olması. Bugün nüfusu iki haneli sayılara düşen köyü taçlandıran kalesi artık 'Cadılık Müzesi'ne evsahipliği yapıyor ve ahali her yıl küçük bir festivalle 'Yılın Cadısı'nı seçiyor. Yani Katalan köylüler dünün lânetini bugünün nimetine çevirmişler gibi görünüyor. Artık folklorik anlatılar haline gelmiş olan anekdotlardan biri sayılabilecek olan Felipe Hernández Cava'nın küçük öyküsünden José Cánovas'ın artistik çizgileriyle hayat bulan yukarıdaki çalışma da bu cadılardan Galga teyze üzerine idi.


2 yorum:

  1. Zerafetin mimarideki tepe noktası El Hamra Sarayı'nı da geçmişin karanlığına gömmek için ellerinden geleni yapmamışlar mıydı. Ama ne pişmandırlar, gişe açılmadan saatler önce oluşan ziyaretçi kuyruklarını gördükçe. Meydanlara yığıp tutuşturdukları binlerce el yazması kitabın hiç olmazsa onda biri elimizde olaydı diye az karalar bağlamıyorlardır. :)

    Zamanın ruhu ve hele de katalizörü 'akçeli işler' sen nelere kadirsin.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanç sistemlerinin insanlığa katkısından çok zararı olduğunu düşünürüm hep. Sebeboldukları kayıpların telafisi mümkün değildir hem. Onun için sonradan hayıflanmanın da bir faydası olmuyor tabi.

      Bugün de aynı yolda yıkımlar ve kıyımlar devam ediyor. Güneyimizde yaşanan faciayı görmek yeter. Yapılan katliamlara doymayanlar bir de tarihî mirası ya yakıp yıktılar IŞİD gibi, ya yağmalayıp götürdüler, Irak Ulusal Müzesi'ne demokrasi fedaisi ABD ordusunun yaptığı gibi.

      Cadı mevzuu da kilisenin halk üzerine korku salmak için düşman yaratma operasyonundan başka bir şey değildi. Kimbilir kaç masum kadını, kızı yaktılar, yetmedi hikayedeki gibi köylerini bile mahkûm ettiler. Buradan bakınca, insanoğlu için umutvar olmak zorlaşıyor gerçekten.

      Sil