21 Ocak 2018 Pazar

Uyuyan Ormanda İsyan!


"Révolte au bois dormant"
Goscinny & Berck
Le journal de Tintin: 1964/1965
Le Lombard: 1966

Bu 9. ve son Goscinny Straponten senaryosunu düzgün bir kaynak olmadığı için pas geçmiştim. Nihayet Tenten dergide karar kılıp bir eksiği daha giderdim. Oh!... 54 yaşındaki bu nefis hikâyeyi okurken siz de benim gibi neş'eli bir hüzünle dolacak mısınız görelim bakalım. (Bu söz ihtiyarlaraydı tabi.)



* Albümden bir hoş not: "Pendre haut et court" (Kısa iple yükseğe asmak.) Kökeni ortaçağa dayanan bir ifade. O devirde idama mahkûm olanlar köyün meydanında düzenlenen bir gösteri ile asılırlardı. ("Taksim meydanında sallandıracaksın üç~beşini...") Ancak, herkesin izleyebilmesi ve gösterinin keyfini çıkarabilmesi için mahkûmun yüksekte olması gerekiyordu. Ayrıca bilindiği üzere, bir adamı asmak için fazla uzun halat gerekmiyordu ve halat masrafından da tasarruf sağlamak gerekliydi. Dolayısı ile, ifade 'kısa iple yükseğe asmak' şeklindedir. Günümüzde ise anlam kaymasına uğrayarak 'birine uygulanan kamusal aşağılama'ya atıfta bulunan bir cümleye dönüşmüş.

4 yorum:

  1. Bu mutlaka okumamız gereken macera bekledim de geldi.
    Goscinny üstadın mizah bombardımanı maceralarını diğer
    dillerde hatim etsek te kendi dilimizde okumanın keyfini
    bulamıyoruz, sayende 9. sayısını(adet olarakta 9)
    hemen okumaya başladım. Sağolasın sevgili üstadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goscinny yazmayı bırakmasa, Berck konsepti korusa daha çok keyifli Strapontenler okuyabilirdik tabi.
      Artık bu keyfi sürdürmek için arada kalan, bizde çok dolgu olarak kullanılmış ve Zıpzıp'ta tefrika edilmiş diğer 3 kitabı da ele almak mümkün. Patatah Taksileri, Eskimolarla, Goşolarla...

      Sil
  2. hiç bilmediğim bir seri, hemen okumam lazım :) şaka şaka... Üstad gözüm yollarda kalmıştı inanın, Goscinny'nin mükemmel senaryosunu bu kadar güzel dilimize aktardığınız için size nasıl teşkkür etsek azdır. Lakin insanoğluyuz gözümüz aç , canımız spagetti istiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D :D :D, Bak bu iyiydi işte, beni de güldürdün. Strapontenleri hallettik sayılır, bu arada benim de karnım acıktı. Spagetti yemeyeli epey olmuş. Bir tabak daha hazırlayayım bari. Senyör Spagettiyle epey işimiz olacak gibi görünüyor zaten ama araya bir Tif ve Tondu girecek gibi.

      Sil