4 Mayıs 2018 Cuma

H. M. Bateman

"Getting a document stamped at Somerset House." / 1923 (*Somerset House, Londra'da uzun yıllar boyunca tüm İngiltere ve Galler'in doğum, ölüm, evlilik vs kayıtlarının tutulduğu, bir nevî Nüfus İdaresi işlevi görmüş olan tarihî bir yapıdır.)

Henry Mayo BATEMAN (İngiliz, 1882-1970) Charlie Chaplin'inkine eş bir mizah duygusuna sahipti. Ve yine Chaplin gibi onun da en sevdiği tema, 'Sosyal Sözleşme'deki bir madde ile kapana kısılmış olan 'küçük adam' idi. Bateman'ın bir çoğu PUNCH'da yayınlanan yazısız çizgibandları, karakterlerinin jestlerini ve ifadelerini doğru, ekonomik ve ince mizahla yakalayan net, sade bir anlayışla çizilmiştir.

2 yorum:

  1. Tüm enerjisiyle kanlı-canlı girdiği binadan, merdivenleri inip çıkış kapısına gidecek mecali kalmamasına çok güldüm. Bürokrasi işte deyip küçümsememek lazım, Fantom'un ormandaki on kaplan gücünün resmi dairelerindeki karşılığıdır, bezdirir adamı. :)

    Bu arada unutmadan, incelerken Yaşar Ne Yaşar, Ne Yaşamaz aklıma düştü. :) Teşekkürler Stoktan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E öyle böyle değil valla, 1923'de ne idiyse o canavar 2023'de de o olacak gibi görünüyor hâlâ. Daha yakın geçmişte 'Emret Bakanım (daha sonra başbakanım)' adlı dizide yapılan vurgu da aynıydı. "Siyasetçiler gelir geçer ama bürokrasi devam eder." Hele İngiliz bürokrasisinin cesameti ve azameti şüpheye yer bırakmayacak şekilde adamı o kapıdan çıktıktan sonra bile uçan evrakın peşinden otobüsten Thames'a atlatacak kadar büyüktür elbet. Yaşarları yaşamaz, yaşamazları yaşar kılmak da şanındandır Cumhuriyetimiz bünyesinde. Hayatta en çekindiğim şey bürokrasiyle muhatap olmak zorunda kalmaktır o yüzden.

      Sil