28 Ağustos 2012 Salı

Jenifer


Yazan, Bruce JONES
Çizen, Bernie WRIGHTSON
1974 / 10 sayfa

Korku temalı çizgi hikâyeciliğinde önemli bir kilometre taşı oluşturan Jenifer, Warren Creepy'de yayınlandığı sene bizde de Korku dergisi içeriğinde yer almıştı. Çeviri kalitesi her zamanki gibi zayıf olmakla birlikte, kibarca "sadeleştirilmişti" diyeyim, isterseniz basitleştirilmiş olduğunu da söyliyebiliriz. Böylece Jones'un edebi ölçülerdeki metni doğal olarak ciddî hasara uğramıştı.

Bir süredir Dark Horse tarafından klasik hikâyelerle desteklenmiş olarak yeniden yayınlanmaya çalışılan Creepy'de öyküyle karşılaşınca, ben de Jenifer'i yeniden ele alıp bir çevirmeye çalışayım dedim. Dokunaklı bir korku öyküsü çevirmek ayrı bir duygu yoğunluğu yaratıyor. Zaten çok beğendiğim usta kalemlerin yarattığı bu hikâyeyi daha da çok sevdim böylece. Umarım sizde seversiniz.


Orijinal hikâye siyah-beyazdır ancak daha sonra Wrightson'a ait bir mini derleme dizide (Master of the Macabre) renklendirilmişi de yayınlanmıştı. Bu yayının elimde bulunan kalitesi düşük bir taramasından "geliştirerek" hoş bir kapak da yapmaya çalıştım.

* Ayrıca not olarak; "Masters of Horror" adlı TV dizisi bünyesinde ünlü İtalyan yönetmen Dario Argento tarafından da oldukça iyi yorumlanmıştı Jenifer. Sonrasında bu TV filmini bulup seyretmeniz de hoş olacaktır. (Benim bulup seyrettiğim gibi, mümkün; sezon 1 / epizot 4).

2 yorum:

  1. sevgili stoktan Masters of Horror'da Dario Argento uyarlaması Jenifer kesinlikle çok başarılıydı bence de. izlememiş olan korku /gerilim severlere şiddetle :) tavsiye ederim... bir süre etkisinde kalmıştım bölümün.

    şimdi esinlenilen hikayeyi sizin özenli çalışmanızdan okumak büyük bir zevk olacak benim için...

    tüm emekleriniz için tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum, Masters of Horror dizisi bu tema üzerine yapılanların en iyilerindendi bence. Stuart Gordon, John Carpenter, Joe Dante gibi bir çok önemli korku sineması yönetmeninin sıraya girdiği nefis bir şölendi.

      Bu nedenle sizin de dediğiniz gibi bu önemli diziyi tüm korku severlere 'şiddet içermeyen bir şiddet'le (Sırrı Süreyya'dan aktarma) ben de öneririm. :)

      Dizi içeriğinde çizgiromandan uyarlanan tek hikâye bildiğim kadarıyla Jenifer idi. Gerçi tersine bir uygulamayla, siz de biliyor olabilirsiniz, dizi başladığında ilk iki bölüm IDW tarafından 4 sayı halinde çizgiroman olarak yayınlandı, hem de oldukça güzel uyarlamalar halinde... ama devam etmediler, muhtemelen dizinin gölgesinde kalıp gerekli ticari beklentiyi karşılayamadığı için. Arkası gelse hoş olabilirdi herhalde.

      Sil