2 Ocak 2013 Çarşamba

Dr. Who ve Eagle

Çocukluğumda bir yazlık sinemada görmüş olduğum Dr. Who sinema filmini Google üzerinde hatırlamaya çalışırken, 1965 ve 1966'da çekilmiş iki filme eriştim. İkincisi aradığım film idi.

Dr. Who and the Daleks (1965)
Daleks' Invasion Earth: 2150 A.D. (1966)

1963'de BBC'de yayınlanmaya başlanan dizi tutunca, Doktoru Peter Cushing'in canlandırdığı iki de sinema uyarlaması gerçekleştirilmiş. Filmlerin Youtube'da tam süreli kopyaları mevcut, isteyen bakabilir. Çocuklara bilim ve bilimkurgu heyecanı aşılamaktan öte bir kaygısı olmayan, hoş yapımlar. Bu yüzden benim de aklımda kalmış olmalı. (Hele Daleklerin bugün gülmeden seyredilebilecek hali yok.)

İlk film bir espriyle başlıyor; kamera doktorun oturma odasında hareket ediyor ve sırayla, torun Susan'ı ’Physics for the Inquiring Mind', öğretmen Barbara'yı da 'The Science of Science' adlı bilimsel yayınları okurlarken gördükten sonra, Doktoru Eagle and Boys' World'e gömülmüş vaziyette buluyoruz. Tam olarak, Eagle and Boys' World Vol.16 No.12 12.mart.1965.

Arşivime baktım, söz konusu sayıyı buldum. Derginin sonunda, taramayı yapanların bu konuda gerekli bilgilendirmeyi de eksik etmediklerini görmek de ayrıca hoş oldu. Eğer şimdiye kadar karşılaşmadıysanız ben de size kendi resim yakalamalarımla aktarayım dedim.

Taramayı yapan arkadaşların UK prömiyeri ile ilgili verdikleri tarih başka kaynaklarla çelişmekle birlikte, derginin sıcağı sıcağına stüdyoya çekime getirildiğini söylemek mümkün. Fakat bir başka ilginç durum, söz konusu sayıda Dalekler veya Dr. Who ile ilgili bir şey bulunmamasına rağmen, aynı hafta yayınlanan TV Century 21'de son sayfa tefrikası olarak Terry Norton'un The Daleks'inin devam ediyor olması.

Eğer dergi seçimini TV Century 21'den yana yapmış olsalar, bu hoş espri bir paradoksal şakaya dönüşmüş olmaz mıydı acaba?

11 yorum:

  1. Basında "atlatma haber" diye bir şey var ya, demek çocuk dergileri arasında da böylesi oluyormuş. Burada Eagle, TV21'i atlatmış anlaşılan. Eminim yayınlandığı yıl İngiliz okuyucular da sormuştur bu soruyu kendine. Neden Dalek serisinin yayınlandığı TV21'i değil de Eagle'ı seçti Dr. diye...

    Gerry Anderson'un ticari zekası hayli gelişmiş biri olduğunu hesaba katarsak, dergisinin filmde görünüp reklamının yapılması için ücret ödemek yerine üste çıkıp o talepte bulunmuştur belki. :)

    Bu arada ben de hemen arşivime baktım var mı o Eagle diye. Böyle tertemiz hale getirilmiş olduğu için olsa gerek ilk anda tanıyamadım. Oh! Varmış... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan merak ediyor gerçekten, düşünülmeden yapılmış bir seçim mi yoksa söylediklerin gibi bir sebepten dolayı mı diye...

      Evet, yıkayıp çitilemeden alıntıları kullanmıyoruz tabi, zaten temizlik işleri ciddi zaman alır oldu, özellikle de çevirilerde. Ama n'apalım, sonuç böyle daha güzel oluyor. Gruptaki çocukları görüyor musun, biri fena Lion editlemeye kaptırmış durumda, günde birkaç adet tamamlıyor. Hayırlı bir iş... :)

      Sil
    2. Ben de girişmiştim kendi arşivim için Lion temizliğine. Bir iki tane yapmıştım ki, baktım zaten yapıyorlar, hazıra konması daha kolay geldi. :) Fakat son dönemde ciddi anlamda ilerleme kaydetti Lion. Eksikler epey azaldı. Darısı TV21'in hiç bir yerde bulunmayan 1968 sayılarına. O yıldan o kadar az sayı var ki... Aslında taranmış olduklarına dair rivayet doaşıyor ama dergiler ortada yok malesef. Reprint derleme kitaplar çıkıyor diye sürmemişler internete. 1 ve 2 seri arasında kocaman bir boşluk kalmış yani. Diğer dergilerin eksiklerine değil ama TV21'den olan boşluklara fena halde üzülüyorum. Bir tür "bitmemiş iş" haline geldi benim için.

      Sil
    3. Bu İngiliz yayınların isim değiştimeleri, birleşmeleri falan çok kafa karıştırıyor. Yanlış anlamadıysam TV21'in v1'lerinden söz ediyorsun var olmayan diye. Bildiğim kadarıyla 1968'de TV21 yok. TV21, TV Century 21'in devamı. Yani v1 TV Century 21 oluyor. Onun da tamama yakını mevcutlu zaten. V2'den 30 sayı var bende, eksiği çok, keşke onları bulabilsek.

      Durumu wikipedi'den kontrol ettim, sanırım yanılmıyorum. Şöyle diyor;
      "TV Century 21 , daha sonra adı değiştirildi TV21 (sayı 155), TV21 ve Tornado (sayı 192), TV21 ve Joe 90 (sayı 243), TV21 (sayı 278) ve TV21 ve Valiant (sayı 347), oldu"
      Hâle bak, karmakarışık yani.

      Sil
  2. Ah keşke dediğin gibi olsa. TV21 ilk seri derken TVCentury21'i kastediyorum. 155. sayıda Century ibaresi düşüyor ama halen V1 devam ediyor. Elimdeki son V1 sayısı 242, 156'dan sonrası numuneleri saymazsak koca bir boşluk. 242'nin tarihi 9 Haziran 1969. İkinci serinin ilk sayısı ise 27 Haziran 1969, yani eğer bir iki haftalık ara filan vermemişlerse, ilk seri 244 sayı olması lazım. Sanırım verdiğin sayı numaraları TV21'in başka yayınları ilhak ettiği sayılar. Yani TV21'in 156'dan Tornado ile birleşene kadarki ve birlikte yayınlandığı bölümler yok bende. Eğer "şurada var" dersen, define haritası vermiş gibi olursun valla! Birazdan gözümden kaçmış olması ihtimaline karşı scanarama'ya akın düzenleyeceğim. :)

    Yalnız ikinci seriden yüze yakın tarama, belki de daha fazlası scanarama'nın sitesinde olmalı. Yani 30 sayıya ekleyeceğin epey bir materyal var. Bulamazsan upload ederim senin için elimde olup da sende eksik olanları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vikipedinin verdiği numaralar zaman içindeki birleşmelerin ve isim değiştirmelerin olduğu numaralar. Evet, o büyük gedik hepsini peşpeşe koyunca görülüyor. Özellikle 170-240 arası gibi. İlk seri için 244 sayı demişsin, viki de 'TV21 ve Joe 90 (sayı 243)' demiş. Uyuyor. Yani özellikle 'TV21 ve Tornado' dönemi tamamen kayıp.

      Bu arada grupta 2 saat gezip, v2'lerimi 30'dan 95'e çıkardım. Arada 3~4 link ölmüş ama olsun, epey toparlandı, sağol.

      Dediğin gibi taranmış ve bir nedenle bekliyor olabilir o boşluk. Gezerken birisinin yaptığı Mike Noble 'The Tomorrow People' derlemelerini gördüm, Look-in v3'den falan. Nerede o dergiler?.. Bakcaz artık. :)

      Sil
  3. Doğrusu yanıtını merakla bekliyor ve bir yerde yanılmış, gözümden kaçmış veya düpedüz kuramadığım bir bağlantı bulacağını ve "işte buradalar" diyeceğini umuyordum içten içe. Heyhat! :)

    V2'den indiremediğin kırık linkleri söylersen sağlamlarını gönderir, sağlamını bulamazsam da yüklerim. Baktım da elimde 105. sayıya kadar varmış v2.

    Look-in'ler de tek kaynaktan geliyor yanılmıyorsam. "John's Look-out"... Blogun updateleri her zaman mail grubuna düşmüyor ya da gözden kaçırıyorum ama ara ara kontrol etmek lazım orayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, keşke öyle olabilseydi... Aksine şimdi ben de takıldım bu duruma. Ama bir sonuç alabileceğimizi sanmıyorum doğrusu.

      John'un bloğunun updatelerinin gruba düşmeme sebebi, geçmişte 2~3MB'lık yetersiz taramalar yapıyor olması. Bir süredir düzeltti sanırım.

      Başka aramalarla TV21'leri 107 sayıya çıkardım. Bunların bir çeklistini oluşturmak lâzım bir ara, Nasıl sıralanıyor, elde ne var bir görebilmek için.

      Sil
    2. Evet, aynen Project 21 grup 1968-69 sayılarını reprintler nedeniyle geri çekmiş epey önce. Bekleyip göreceğiz.

      Sil
  4. Aklımdayken bilgi notu niyetine yazayım.

    Doctor Who'nun 7 Nisan 2013'te yayınlanan The Rings of Akhaten isimli (BBC, S07E08)bölümünde de benzer bir numara yaptılar. Bu sefer dergi Beano! Summer Special 1981'i kullanmışlar dergi sayısı olarak. Doktor'un ÇR versiyonunun 2007'de Beano'ya transfer edilmesinin TV dizisinde gösterilecek dergi seçiminde etken olduğunu düşünebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle görünüyor, sağol, resmini de buldum, ekleyelim link olarak;

      [ Dr. Who ve Beano ]

      Sil