5 Mart 2014 Çarşamba

Buster, Andy Capp'in oğlu

Buster 05, 1960
Buster 18, 1960
Andy & Buster Capp
1957'de Daily Mirror'da yayınlanmaya başlanan Andy Capp'ın 1960'da IPC Magazin ltd. bünyesinde kurgusal bir oğlu olur ve 2000 yılına kadar da ilk sayfada uzun ömürlü bir karakter olarak varlığını sürdürür. (1980'de vasisi Egmont UK ltd. olarak değişmiş). Başlangıçta Bill Titcombe (Barney Bear, Tom & Jerry, Dad's Army, Scoobydoo) tarafından çizilen bandın üretimi de çeşitli çizerler arasında el değiştirmiş. Bunlar arasında bir süre önce 'Kargalar' ile örneklediğim Reg Barlett de var. Babasına yakışır bir evlat olan Buster, giydiği kasketle bu bağlantıyı okuyucu gözünde güçlendirmiş. Dergi ayrıca daha antetten bu bağı belirterek (Buster, Son of Andy Capp) yayın hayatına başlamış hattâ birkaç sayıda Andy'yi yüzünü tam göstermeyecek şekilde kullanmış karelerinde Titcombe. Yukarıdaki çevirmek için seçtiğim örnekler işte o ilk sayılardan iki adet birinci sayfa...

2 yorum:

  1. İngiliz çocuk dergilerinde çok sık görünen bir durumdur; bir dergide hayatına başlayan çizgi karakterin bir başka dergiye transfer olması. Genellikle dergilerin birleşmesi sonucu olur. Zayıf olan güçlü olana katılır, bir nevi büyük balık küçüğü yer... Buster'ın ömrü billah Buster dergisinde kalması aynı zamanda bu yayının kendi yaşam döneminde İngiltere'deki en güçlü çocuk dergisi olduğunun da kanıtı bir bakıma..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. Bunda bir etken de sanırım diğer çocuk dergilerinden farklı olarak sadece mizahî karakterlerle yetinmeyip, kimi ciddî hikâyelerle perspektifini daha geniş tutması. Bob Morane, Galaxus, Black Axe, Siege of Castle Gloom, Fish Boy, Tunderbolt the Avenger, vs. gibi..

      Üstelik Buster başka dergiler tarafından yutulmadığının yanı sıra, birkaç yuttuğu dergi de var diye hatırlıyorum... Üf! wiki'den baktım, 'Absorbed Titles' diye altbaşlık açmışlar Buster maddesinde. Bir-iki değil, tam 12 dergi yutmuş yayın hayatı boyunca. vay, vay! :)

      Sil