9 Ağustos 2017 Çarşamba

Bébert Müfettiş Bouffarde'a karşı!


Bebert
Müfettiş Bouffarde İş Başında
Miğfer ve Eldivenler
"L'inspecteur Bouffarde enquête
Le casque aux gants de planches"

Senaryo: Maurice Rosy
Çizim: Paul Deliège
Çeviri: SToktan
Yayın: Spirou no: 1341-1362 (1963-1964)



Deliège - Rosy ortaklığının en bilinen ürünü Bobo'dur. Albümlerinin haricinde 1961-72 arasında 80 adet de Mini-récits (küçük hikâye) çizmişlerdir Spiru dergiye birlikte. Bébert ise bu arada gözden kaçar her ne hikmetse. Bizde zaten kimse bilmez ama Avrupa'da da ve hattâ Fransa'da bile bilen fazla yoktur sanıyorum. Deliège bir ropörtajında hikâyenin şanssızlığından söz eder, iki kere yayın yönetmenlerinden geri döndüğünü anlatarak. Bu güzel, matrak eserin şanssızlığı 2008'de "Le Coffre à BD" tarafından basılana kadar sürecektir. O da, Spiru'da yayınlandığı haliyledir, ilk dört sayfası renkli, gerisi ise kuadrikrom (4 renk) baskı halinde.

Ben hikâyeyi Spiru dergiden derleyip toparladım. Çevirmek oldukça zaman almakla birlikte bir o kadar da eğlenceli bir süreçti de. Umarım bu nadide eseri okurken sizler de o keyfi tadarsınız.
Roba'nın kaleminden Paul Deliège. Orijinali de aşağıda.

4 yorum:

  1. Üstad, yine şapkanızdan tavşanı çıkardınız.Dünkü anonsunuzla birlikte meraklanmış ve biraz araştırmıştım kahramanımızı. Sizinde belirttiğiniz üzere pek bilgi bulunmuyor ilginç bir şekilde. Arada fena kaynamış sanırım. Ancak bu kalitede ve mizahta bir işin fark edilmemesi gerçekten garip. Şansımıza sizin dikkatli gözlerinizden kaçmamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen yayın yönetmenleri de hata yapıyorlar tabi ama iki kere olunca belki de bir bildikleri vardır diye de düşünmeden edemiyor insan. Neyseki sonunda şeytanın bacağını kırmış Bébert.

      Keşke devamı olsaydı, onu da zevkle çevirirdim. Ne çare ki bununla yetineceğiz.

      Sil
  2. Üstadım hamam böceği ''Bebert'in'' maceralarını bekliyoruz o zaman...Yada Deliege'nin ''Les Krostons'unu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu yarıladım zaten de, "karafatma" mı desem, "hamam böceği" mi karar veremiyorum.
      Krostonlara da bi bakmam lâzım.

      Sil