13 Aralık 2017 Çarşamba

Korkunç muyuz?

Hazır bulmacasını yapmışken ve de Türkçeye hiç çevrilmediğini düşünerek bir adet Graham "Ghastly" Ingels çalışmadan geçmeyeyim dedim. Sanatçının en tanınmış ürünlerinden birini seçtim. Buyrun bakalım:

Louisiana 'bayou'su ve bir plantasyon evi (üstte). Hikâyedeki 'manyak' karakteri 1920 tarihli 'Dr. Jekyll and Mr. Hyde' filminde John Barrymore tarafından canlandırılan Hyde'a atıfdır.(aşağıda) İlk yayın: Haunt of Fear #17, Şubat/1953 (EC Comic)➤

4 yorum:

  1. İlk yıllarda olmasa da, daha sonraları korku teması üzerinde çokça kafa yormak, fazlaca kalem oynatmak mı Graham Ingels'in özel hayatı üzerinde bazı olumsuzluklara yol açtı da inzivaya çekilip içine kapandı diye düşünmeden edemiyorum. :)

    Üstadın bazı panellerde kullandığı dikey taramaların çok üst versiyonununa Bernie Wrighston çizgi anlatılarından aşinayız. İkisini elbette yarıştırmak değil, ama çizgi gelişimi açısından Ingels'in zanaat Wrighston'unkilerin ise sanat kıvamında olduğu da ayrı bir gerçek. Bu ayrımı yaparken yaşanılan dönemin çizim alışkanlıkları ve boynuz-kulak ironisini de akıldan çıkarmadan yapıyorum. :)

    Teşekkürler Stoktan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ingels'in hikâye çizmekten hem de en verimli olabileceği zamanında vazgeçmesi bu anlamda sanat yaşamının EC kapsamında sınırlı kalıp daha üst boyutta ürünler verememesine sebeptir diye düşünürüm. Buna rağmen, EC bünyesindeki (iş arkadaşlarının da söylediği gibi) en özel ve anlaşılması zor şahsiyet ve en çarpıcı çizgilerin sahibi olarak da görürüm onu.

      O dönemin en büyük sorunu, senaryoların fazla yüzeysel, artistik çaba sergilemeyen bir seviyede olmasıydı bana göre. Bu da çizerlerin en büyük problemi olmuştu tabi. Bernie ise Ingels'in çizgisini mükemmelleştirip, bir üst seviyeye ulaştırdı gerçekten. Bunda 60'ların getirdiği çok ciddî anlayış farklılıklarının etken olduğu da açık. Bir nevî 'devrimsel' dönüşüm gerçekleşiyordu bütün dünyadaki dönüşümlere paralel olarak o zamanlar. Böylece 'boynuz kulağı geçti' hakikaten.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Sadece eserlerin hakkını vermeye çalışıyorum.

      Sil