1 Temmuz 2024 Pazartesi

Bayram Amca ve Yaman Çocuk.



Vakt-i zamanında bu türden sahtekârlıkları bizim ve (yerli ve yabancı) başkalarının sitelerinde bolca izlemişsinizdir. İnternetin olmadığı, dolayısıyla teşhir edilme riskinin bulunmadığı o günlerde ar damarı çatlamış yayıncıların önayak olduğu bu kirlilik öyle yaygındı ki, hâlâ bir yerlerde elimi salladığımda bunlara çarpmaması pek mümkün olmuyor.

İşte bu da onlardan biri... Zaten bu edepsizliğe gırtlağına kadar batmış olan muhafazakâr (!) yayın organı Türkiye gazetesinin çocuk dergisinde 1996'da yer aldığını sandığım 'Bizim Can' adlı çizgikirlilik. Yazan-çizen Ali Tüfekçibaşı. 1964 tarihli Tintin Jourmal'lerde yayınlanmış olan "Strapontin chez les Esquimaux", Straponten Eskimolar arasında'nın birebir taklidi. İşin matrağı, bu hikâyenin Türkiye'de telifli basımının 1965 yılında Zıpzıp bünyesinde yapılmış olması: "Hızlı Eskimolar Arasında", sayı #81-95...

Hazır elimiz deymişken, o yıllarda bu tezgâhta epey iş görmüş olduğu anlaşılan Tüfekçibaşı'nın bir diğer eserine (!) daha göz atalım:


Frankofoncular bakar bakmaz bu ünlü orijinal eseri hemen tanıyacaklardır elbette. 1958 tarihli Spirou Journal #1047'de ilk bölümü yayınlanan Johan et Pirlouit, "La flûte à six trous", yani Türkçede aydinger kopyalarıyla şamar oğlanına çevrilmiş olan Küçük Prens, "Sihirli Flüt" otuz sene sonra bir de böyle elden geçirilmiş... görüldüğü gibi.

2 yorum:

  1. Harika bir paylaşım. Keşke başımızda bunlar gibi aydın(ger)lar olmasaymış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayıncının umurunda değil ama çizerler bu ayıbı nasıl içlerine sindiriyorlardı diye merak ederim. Onlar da "ekmek parası işte, ne yapalım" diyorlardı herhalde.

      Sil