2 Mart 2014 Pazar

Andy Capp - Reg Smythe

 
 

İngiliz karikatürist Reggie (Reginald) Smythe'nin 1957'de başladığı, önceleri tek panel çizerken, bir süre sonra band karikatür olarak sürdürdüğü tanınmış işçi sınıfı tiplemesidir Andy Capp. (İsmin kökeni 'handicap' kelimesinin yerel telâffuzundan geliyor. Kelimeyi biz de handikap olarak kullanıyoruz.) İngiliz mizahının özgün örneklerinden biri. Karakter için her ne kadar işci sınıfı tiplemesi desem de aslında hayatı evdeki koltuk ile pab arasında geçen, sürekli işsiz, ilgi alanı futboldan ve alkolden başka bir şey olmayan, tam bir 'lumpen proleter' örneği oluşturuyor. Hatırladığım kadarıyla bizde de bir aralar bazı gazetelerde yer bulmuştu. Seçtiğim bu dört örnek ise, 1957'deki tek panel karikatürlerden. Çizgiler henüz tam 'rafine' hale gelmemiş olmakla birlikte espriler yerli yerinde.

2 yorum:

  1. İngilizlerin ünlü bir çocuk dergisi yayınına başladığı ilk sayıdan sonuna kadar "Son of Andy Capp" yakıştırmasıyla, karakterin ufaklık versiyonu olan yerdenbitme bir uyarlamasını yayınlanmıştı uzun yıllar.. Dergi, ismini de bu karakterden almıştı zaten; Buster!

    Yanlış hatırlamıyorsam İngiliz TV kanallarından biri sitcomunu da yapmıştı.

    Gerçekten efsanedir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yaşa Hakan, Buster Capp'den sözetmeden geçmek olmazdı gerçekten. Demin baktım, Buster 1960-2000 arasında yayınlanmış ve her sayının kapağı da bir Buster Capp hikâyesi olmuş. Babası kadar olmasa da muzır velet epey bereketli olmuş, çizer olarak da epey el değiştirmiş. Ona da bir el atarım artık uygun bir örnek bulursam. Sağol.

      Sil