11 Ekim 2014 Cumartesi

Vay be! Amma...

1
2
3
4
5
Kaçış (La Fuite)
Hermann / 1978

Bernard Prince, Comanche, Jeremiah adlı dizi kitaplarıyla tanınan Belçikalı sanatçıdan hoş bir örnek.
* Bu da hikâyenin 1997 Heavy Metal Horror Special'da yayınlanmış olan sansürlü 3. sayfası...

2 yorum:

  1. Giardino’nun, rüyadan hep son panelde uyanan erotik parodisi Little Ego, Frazetta’nın Neandertal insanları, onlarca Creepy öyküsü… ve hatta Yunus deyişi "bir ben var benden içeri" ...

    Çizgilerin imgeler dünyamda çağrışımlar oluşturması işin bir başka keyifli tarafı benim için.

    Eğer Hermann’ın bu çalışması 70’lere denk gelseydi, kesin Uncle Creepy’in sırıtkan giriş sunumu yada tam tersi ablak suratlı Eerie Dayı (Cousin Eerie)’nın vurucu final yorumu ile görücüye çıkardı. :)

    Teşekkürler Stoktan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Kaçış'ı, Hermann'ın 1976-87 arasında çizdiği korku-gerilim temalı 4 hikâyeyi 1988'de 'Abominable' adı altında topladığı kitaptan aldım. Elimde eserin Fransız ve İspanyol baskıları vardı. Ama herhangi bir dergide yayınlanmış olup olmadığını araştırmamıştım. Sen söyleyince aklıma geldi ve kısa sürede Eerie ve Creepy'de değil ama Heavy Metal 1997'de yeralan ingilizcesine eriştim ve cinsel tutuculuğun bir diğer örneğiyle de karşılaşma fırsatı bulmuş oldum (başlığın altına ekledim). Görüldüğü gibi Amerikalı dostlarımız, cinselliğin karanlık ve tehlikeli koridorlarından bizleri bir kere daha korumuşlar. Anlaşılır gibi değil, sanki HM'in hedef kitlesi ilkokul çocuklarıymış gibi nasıl böyle basitleşebiliyorlar. Benzeri basitliklerin bizdeki uygulamalarını yadırgamıyoruz artık ama "özgürlükler ülkesi A.B.D." sözkonusu olunca tuhaf kaçıyor yani. :)

      Hermann'ın çok değişik temalı eserlerini biliyoruz ama korku pek onun tarzı değilmiş gibi. Bu kitap da o boşluğu doldurmuş oluyor herhalde bibliyografyasında. Öte yandan Sanatçının eserlerinde gizem unsuru hep yeralagelmiştir de. 'Les tours de Bous-Maury' gibi oldukça kanlıları da mevcut. Bu arada çizgisi ve renklendirmeleriyle çok özel olan üstadın 1938 doğumlu ve mimarlık tahsil etmiş olduğunu da bu arada öğrenmiş oldum. Kendisi hayatta ve üretmeye devam etmekte. Biz de ona uzun ömürler dileyelim. :)

      Sil