5 Temmuz 2016 Salı

Üst katta...- Buzzelli

* Pilote (mensuel) #02, ['Mammaaaan !' adı ile] 1974
Démons (oneshot), ['Au dernier étage' adı ile] 1980








Graziano Origa elinden bir portresi: Guido Buzzelli, fumettista (1927-1992)

4 yorum:

  1. Konuyla bir ilgisi yok belki ama okurken aklıma ilk gelen Guillermo Del Toro'nun Mama filmi, bilmiyorum sever misiniz Del Toro filmlerini, orada da annelik güdüsünün pik noktalarından birini ele almışlardı, bu hikayede öyleymiş. Bazı hikayeler siyah beyaz, iki boyutlu da olsa insan bi tırsıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Del Toro filmlerini severim, hepsini de gördüm Faruk bey. Mama her ne kadar onun sadece prodüktörü olduğu bir film ise de üstat neye para yatıracağını iyi biliyor tabi. Güzel filmdi gerçekten.

      Bu hikâyemizin çizeri olan merhum Buzzelli de onun gibi ayrıksı işlere imza atan bir sanatçıydı. Oldukça karanlık bir atmosfer üreten çizim üslûbunu detayda inceleyince, özellikle yüz ifadelerinde çok fazla derinlikler bulmak mümkün. Üstüne, senaryonun psikolojik derinliği ve duygusallığı eklenince, hakikaten insanı şöyle bir ürpertiyor.

      Sil
  2. Yine konu ile alakası ne kadardır tartışılır ama Buzzelli'yi ilk defa Tex Dev Albüm'ün ilk sayısında ki o muhteşem çizgileri ile tanımıştık...

    Bu kısa öyküde ki çizimlerin de güzel olmasının yanında 1985 yılında çizdiği Tex'in çizimleri gerçekten güzeldir... Hikayeyi Nizzi yazdığı için bir Boselli derinliği ve gerilimi olmasada ilk okuduğumda yeni bir çizerin Tex'e kattığı keyif ve yine o zamanın standartlarında Tex'i o ebatta okumak gerçekten keyifliydi...

    Bu kısa ve farklı öykü içinde teşekkürler Süheyl bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tex'in o sayısını bulmak nasip olsa ben de okuyacaktım ama uzun zamandır kayıplarda. Bizdeki bu baskı sanırım siyah-beyaz. Ben de renkli İspanyol baskısını buldum. Pek hoş doğrusu. :)

      Sil