15 Mart 2018 Perşembe

Claire Bretécher... tadımlık


* Echo de Savanes #02

2 yorum:

  1. Bizdeki züğürt tesellisi, "üzerine ceket atsan hamile kalıyor"un farklı versiyonu gibi. :)

    Diğer alanlar gibi ÇR da erkek-egemen iş kolu. Politik, sosyal ve gerektiğinde cinselliği, sayıları az olan kadın çizerlerin bakış açılarından incelemek keyifli deneyim benim için.

    Kit Taylor ve EsseGesse'nin Kaptan Swing'ine de el veren İtalyan bayan illüstratör Lina Buffolente'nin çizimlerini ÇR dünyasında açmış nadide çiçek hissiyatıylı farklı duygu durumlarıyla incelemişimdir. Bretecher gibi bizde de Ramize Erer var ilk aklıma gelen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize zaten çok uyan bir karikatür. 8 çocuklu, 9. da doğuyor yada düşüyor... dini bağımlılıkları fazla, öğrenim ve gelir seviyesi düşük toplumları tarif eder deriz bu hâl için ama Fransa'da da olabiliyor demek. Veya Bretecher konuyu tamamen global olarak ele almış.

      Ramize Erer Fransa'da zorunlu ikâmet etmiş bir isim olarak Claire ablasını iyi tanıyor olmalı zaten. Ona yakın bir paralelde sosyologca karikatürler çizer o da. Dediğiniz gibi, az bulunur olmaları sebebiyle de ayrı önem arz ediyor hanım çizerler. 'The Pro'yu çevirirken benzer gözlemler yaparak yine benzer pek hoş hassasiyetler farketmiştim Amanda Conner'da... her ne kadar yazar Garth Ennis, bir erkek olsa da tavrın Conner'ın çizgileriyle yorumuna yansımaması mümkün değildi elbet.

      Sil