26 Aralık 2012 Çarşamba

Dredd 3D


50 milyon dolar bütçeyle çekilmiş, İngiliz, Amerikan ve ne hikmetse Hindistan ortak yapımı 2000 AD sayfalarından fırlamışcasına başarılı bir İngiliz ÇRının medarı iftiharı Judge Dredd uyarlaması. Son yıllarda yeniden ele alınan Batman, Superman ve diğerleri gibi, bu film de eski plastik Holywood mekânlarından sıyrılmış, tam anlamıyla hiperrealistik platformlar ve çarpıcı efektlerle etkili olmayı iyi başarıyor. Carlos Ezquerra'nın kalemine uygun bir oyun verdiğini düşündüğüm Karl Urban'ı çenesi ve ağzıyla izliyoruz baştan sona. 

Post-apokaliptik (ve de distopik) filmleri her ÇR ve bilimkurgu sever kesinlikle kaçırmaz, bilirim.... Ben buna, insanoğlunun önlenemez yükselişinin aldığı korkutucu ivme karşısında, içimizde oluşan geleceğe karşı güvensizlik hislerimizin neden olduğunu düşünürüm. O yüzden bu tarz filmler hepimizi çeker. 'Escape from New York', 'Mad Max', 'Omega Man' eskilerden bir çırpıda hatırladıklarım. Bir çok yeni örneğiyle birlikte Judge Dredd 3D de arşivimde yerini alıyor. Siz de bir bakın, henüz izlemediyseniz. Özellikle muazzam özel efektleri ile sinemada izlenmeyi hakkediyor.

9 yorum:

  1. Yazıyı filmi izler izlemez yazmaya karar vermişsin gibime geldi. Bir önceki başlık ile bunun arasındaki üç saatlik fark tam da bir film devirmeye yetecek süre. Tabi asıl önemlisi, seni izler izlemez hakkında yazmaya ikna ediyorsa o film, bilimkurgucu, çizgiromansever bünyelerde de yazını okur okumaz izleme isteği doğması kaçınılmaz. :) Üstelik Dredd bu, geç bile kalmışım...Bakalım hafızamda Dredd maskesi olarak yer eden Stallone'nin yüzünü silecek mi Karl Urban.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışkanlığa bakar mısın? Filmin adını 'Judge Dredd 3D' diye yazmışım... Neyse uyandım da düzelttim şimdi. Sylvester'in âhı tuttu herhalde.

      Öyle oldu gibi, filmi bir beklentiyle izlemeye başlamamıştım, ama tadı damağımda kalınca hemen yazmaya koyuldum, böylece başlıklar peşpeşe geldi. Eklemeyi unuttuğum bir de Lena Headey faktörü var, onu da belirteyim bari, 'her şeye' rağmen yine baştan çıkarıcı.

      Filmi bir çok kişi aşırı şiddet içerdiği ve aksiyon filminden öte bir şey olmadığı gerekçeleriyle pek tutmadı sanırım. O zaman sormak gerekiyor tabi, "Dredd bu, ne bekliyordunuz ki? Önemli olan bunu çok başarılı yapıyor olması değil mi?" diye...

      İlk Dredd'de Stallone'nin yüzü de vardı ama bunda Urban'ın sadece ağzı ve çenesi var. Bak bakalım Sylvester'in imajını silmeye yetiyor mu. :) Tabi hakkını yemiyeyim, ilk uyarlama da hoş idi, her zamanki Hollywood sulandırmalarına rağmen.

      Sil
  2. bende geçen gün indirmiştim... :)
    artık bu tarz filmlere baya tereddütlü yaklaşıyorum ama şimdi yorumu da görünce ilk boş vakitte izleyeyim en iyisi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YIFY ripini izlemeni öneririm. 720 ve 1080 hâlinde verdi. Ben de film hakkında fazla beklenti yaratacak sözler ettim galiba, çıtayı fazla yükseltmiş olmayayım? :D

      Sil
    2. IMDB puanı 7.6, daha ne olsun! 7'nin üstü zaten ikna edici. Genellikle de yanıltmıyor IMDB, hele sözkonusu film Holywood ürünüyse. Sserde çizgiromancılık olanlar için bekleme süresi doldu senin sunuş yazınla.

      Sil
    3. Evet, ben de başlığı yazarken farkettim, hattâ medyan 8.

      Sil
    4. daha izleyemedim. hafta sonu çıkarcam aradan :) beklentiyi yüksek tutmadım ama bekleme süresini doldurmuş oldu tabii yazınızla... :)

      Sil
  3. bu haftasonu filmi çok yakın bir arkadaşımla izledik ve bayağı beğendik ikimizde. ilk filme oranla şiddet (deredd'e yakışır şekilde) ve görsellik çıtası yükseldiği gibi konu da daha toplu ve gizel geldi bana. kısacası beklentimden çok daha iyi bir film izledim zevkle... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım devamını da getirirler diyemiyorum, çünkü bazen beklenenin aksine başarısız devam filmleri hayal kırıklığı yaratabiliyor, malûm. :)

      Tabi şiddet dozu gitgide yükselen günümüz sineması için elzem bir materyal Dredd. Arkası gelecektir zannediyorum. Dilerim ki iyi olsun.

      Sil