15 Aralık 2013 Pazar

Prens Valiant


Hal Foster'ın efsanevi eserinde İstanbul'un İstanbul olmadan önceki haline rastlıyoruz. Bayrağı Foster'dan devralıp, uzun yıllar boyu taşıyan John Cullen Murphy'nin kaleminden.
Prens Valiant bizde de farklı zamanlarda, farklı bir çok dergide tefrika edilmiş ama nedense pek bilinir olmamış. Epik anlatı tarzı ve biraz ağır temposu nedeniyle belkide...

Bu da arkadaşımız Gabby'nin katkısı; Yine Prens Valiant ve Konstantinopolis fakat bu sefer yaratıcısı Hal Foster'ın elinden, işte Çemberlitaş.

* Metin almancaydı,  umarım fazla hata yoktur, çeviri siteleri marifetiyledir :)

Şu eski fotograf da zannederim Foster'ın karesiyle aynı açıdan ve ilgi çekici. Fotografta sütunun üzerinde görünen korint başlığı, 1. Manuel Komnenos (1143-1180) tarafından sonradan konulmuş. Daha öncesinde yerinde gelen-giden her imparatorun koyduğu kendi heykelleri, bir ara da Apollon heykeli varmış ama hepsi yıkılmış. Bir ihtimal, Komnenos bu heykel yarışına son vermek için o korint başlığıyla tarafsız bir çözüm üretmiş diyelim. (Biraz da tarih bilgisi. :))

6 yorum:

  1. Azizim bence asıl sebep vaillantın çizgiden çok yazı ağırlıklı olması tıpkı karaoğlan tarzı ehh bizde çok yazı okuyan toplum değiliz malum.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, anlatı esas, resimler illüstrasyon gerçekten. Geçmişte bizde de yerli tarihi kahraman dizileri gazetelerde aynı esasta tefrika edilirdi. Onlar da konuşma balonsuzdu. Kimse de onları pek hatırlamaz. Dediğiniz gibi, vatandaş okumaktan çok resimlerine bakıyor. :)

      Sil
  2. Fakat metindeki İstanbul tanımlamaları muhteşem. Halen geçerliliğini koruyor olmaları ise ayrı bir ilginçlik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten öyle, Murphy acaba metni bugünkü İstanbul'u görüp de mi yazdı dedirtecek kadar hemde...

      Sil
  3. Kare kare incelediğim ve üzerine kafa yorduğum bir seridir. Murphy fena değildir ama esas olan Foster çizgileridir ve bir başkadır.

    Çok farklı ülkelerde yayınlanmış ve fasılalarla da olsa yeni baskıları yapılıyor. Fotoğraflarını gördüm baskı ve ciltlerden benim anladığım Valiant basmak çoğu yayınevi için hala bir prestij sebebi...

    Dediğiniz gibi bizde pek göz önünde olan bir seri değil ama bir dönem üretilen yerli tarihi çizgi roman çizerlerinin çok iyi tanıdığı ve çizimlerini bolca devşirdiği bir seri... :)

    J.C.Murphy'nin Ayasofya'lı İstanbul'una ben de bir Valiant karesinden örnek vereyim. Birçok tarihi eserin kokteylinden oluşan bu meydan çizimi Foster'e ait. Meydanın ortasındaki yapı İstanbul'daki Çemberlitaş...

    http://i43.tinypic.com/2sbmw5z.jpg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bir prestij meselesi. Fantagraphics 9. volümüyle (şu anda pre-order) 1954'e kadar getirdi. Sonuna kadar da gidecek. Ne müthiş bir arşiv ama. İnsanın içi gidiyor ama çok tuzlu maalesef.

      Foster'ın karesi nefis, onu da ekliyeceğim, teşekkürler...

      Sil