3 Mayıs 2011 Salı

Martin Mystere sayı 1 - Sansür mü, teşhir mi?

Geçen gün elime Dark Horse, Amerikan baskısı Martin Mystery 1. sayı geçti. İlk doğal tepkim, bunu Tay Yayınları 1. sayı ile karşılaştırmak isteği oldu. Özellikle de Dark Horse sayfa 18 ve 24'deki "Senhorita Lombard"ı bikinisinin üst kısmı olmadan görünce, bu isteğim iyice kızıştı. Evet, Tay sayfa 20 ve 26'daki aynı karelerin karşılığında "Senyorita Cristina", üstlü idi.

Bunun üzerine "acaba orijinal İtalyan baskıda durum nedir" diye merak ettim. Buldum ve baktım. İtalyan "Senhorita Cristina" da üstlü idi.

Yorum size kalmış... Yerli Mystere'nin (Atlantis - Geçmişin Sırları) baskı tarihini bilemiyorum ama İtalyan Bonelli, "Martin Mystere sayı 01 Gli Uomini In Nero", nisan 1982 tarihli. Dark Horse Amerikan baskısı "Destroyers of the Past" ise 1999 tarihli.

Şimdi siz söyleyin; sansür mü, teşhir mi?

Sayfa 20'nin 3 dilde yayını;

TAY

İtalyan                                          Dark Horse (USA)

[iNDiR]

Dikkatle incelerseniz, sadece bikinisinin üstünü çıkartmakla kalmamış, yüzünü ve saçlarını da yeniden çizmişler. Daha bir Amerikanvari olsun diye mi yapmışlar dersiniz?

3 yorum:

  1. Dostum, amerikalılar bizim senyorita'yı bakıma sokmuş. türk ve italyan senyoritalar esmer ve bakımsız iken, amerikan senyorita saçları boyatmış, fön çektirmiş ve güneşte kopçe izi kalmasın diyede iyi yağlanmış.
    buradan anlıyoruz ki ''akdeniz kadını cefakardır''

    YanıtlaSil
  2. Sayın Stoktan harika bir tespit :)
    Sayenizde çok şey öğrendim.
    Kaç saattir blogdayım sayamadım ama bu ziyaretlerim sürekli olacak bundan sonra. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, faydam dokunduysa ne mutlu bana. Az ama öz izleyicim var, zaten öylesini tercih ettiğim için bloğumu kurdum, sizi de burada görmek çok güzel.
      Saygılar.

      Sil