1 Mayıs 2019 Çarşamba

Zarif ceset şarabı içer!


Zarif ceset: Exquisite corpse, diğer bilinen şekliyle exquisite cadaver (orijinal Fransızca cadavre exquis teriminden). / Aşağıda: Mulatier'nin kaleminden Franquin ve otoportresi.
"Le cadavre exquis boira le vin nouveau." (Nefis -zarif- ceset yeni şarabı içecek.) Özellikle surrealistlerin eğlenceli bir oyun olarak başlayıp, sonrasında yazınsal çalışma metodu haline getirdikleri iki veya daha fazla sayıda sanatçının bir araya gelerek yarattıkları bir tür çağrışımsal doğaçlamaya dayalı beyin fırtınası seansıdır. Bunun resim ve karikatür alanındaki uygulamalarına daha sık rastlarız. Yukarıdaki çizgi hikâye uygulaması Mulatier'nin panodaki üst satırı çizmesinin ardından, devamını diğer üç satırla Franquin'in getirmesiyle ortaya çıkmış ve Franquin'in Idées Noires'ları arasında yer alan matrak bir örnek. Aşağıda ise 1972 tarihli bir TV şov örneğinde Franquin, Bretecher, Fournier ve Uderzo'yu izliyoruz.

2 yorum:

  1. Çok başarılı bir portre karikatürü için, doğanın görüntüsünden daha fazlasıdır; karakteri acımasız ama dürüstçe canlandırır denir. Mulatier üstadın Franquin, Depardieu ve hatta fıstıkçı Carter çizimlerinde olduğu gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portre resmi ve ressamlığı üzerine gerçekten çok başarılı bir değerlendirme bu. Mulatier de gerçek bir üstad bu alanda. Çizgiromanda hiç müşerref olmadık kendisiyle ama üst satırda o platformda da başarılı olduğunu görebiliyoruz. Spirou, Tintin dergilere hiç uğramamış görünüyor.

      Sil